Naar jaarlijkse gewoonte nam Patrick Selis voor AHOSA vzw deel aan het Toegankelijkheidsoverleg van de VRT.

In deze Coronatijden verliep het Toegankelijkheidsoverleg digitaal via Zoom. Het nieuwe normaal in deze bijzondere tijden.

Aandachtspunten als ondertiteling, verstaanbare taal, gebouw en grafiek stonden op het programma wat voor onze doelgroep zeer belangrijk is.

Via de dienst VRT-Vertaling-Ondertiteling wordt de toegankelijkheid voor dove en slechthorende mensen geoptimaliseerd tijdens het volgen van TV programma's. Lineair nieuws en duidingsprogramma's ( Nieuws, Terzake, Villa Politica, de Zevende Dag ... ) worden 100% ondertiteld. Andere lineaire programma's zijn voor meer dan 95% te volgen via OT-TT888, dit maakt voor ons een groot verschil. Ondertiteling op een zwarte band met verschillende kleuren maakt het lezen van teksten makkelijker. Bij een open ondertiteling is een zwarte balk niet mogelijk.

In deze Coronatijden worden personen geïnterviewd die een mondmasker dragen en aangezien er dan geen mondbeeld waarneembaar is, is ook hier ondertiteling een meerwaarde.

Sommige CI dragers volgen bijna alle programma's via TV streaming waardoor ondertiteling niet altijd hoeft. De snelheid van het spreken bepaalt voor een groot deel het verstaan en het volgen van de gesproken taal. De nieuwsankers en bijna alle verslaggevers zijn een streling voor het oor, waarvoor dank aan deze mensen.

Volgend jaar nemen we terug deel aan het Toegankelijkheidsoverleg VRT in " normale " tijden. We kijken er alleszins naar uit.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info