Voor wie?

Een veel vergeten voorwaarde tot de mogelijkheid van het voeren van telefoongesprekken door mensen met gehoorverlies is het vermogen tot modaal auditief spraakverstaan door de gehoorgestoorde. Hiermee wordt bedoeld het vermogen om spraak te kunnen verstaan zonder dat visuele informatie nodig is bij dit spraakverstaan.

Algemeen wordt aangenomen dat wanneer iemand bij spraakaudiometrie een spraakverstaanscore van 70 % kan scoren, hij of zij in staat zal zijn een gesprek te volgen zonder dat er daarbij visuele informatie is. Scoort een cliënt een lager spraakverstaan dan 70 % dan zal het voeren van gesprekken via een telefoonverbinding minder goede kans maken tot slagen.

Toepassingen

Vooreerst zijn er de middelen die de geluidsweergave van een standaard telefoontoestel willen “ modificeren “ zodat het telefoneren beter zou verlopen.

PL10 meeneem telefoonversterker

Dit toestelletje is een draagbaar versterkertje dat op de telefoonhoorn van een telefoontoestel wordt geplaatst. Het ingebouwde microfoontje vangt het geluid van de telefoonhoorn op en geeft het versterkt weer.

Dit is een oplossing die nuttig is voor mensen met een beperkt verlies. Het grote voordeel is dat het toestelletje overal kan toegepast worden.

Toesel voor a de telefoon

Dit toestel is een toestel voor gebruik aan de huistelefoon. De versterker wordt via bijgeleverde snoeren tussen het bestaande telefoontoestel gekoppeld en het geluid wordt via de ingebouwde luidspreker weergegeven.

Koppelstukjes GSM

Voor een aantal GSM toestellen zijn er koppelstukjes beschikbaar waardoor een ringleiding kan worden toegepast. Gezien het grote succes van BT bij GSM toestellen worden dergelijke stukjes minder toegepast en beschikbaar. Meer en meer GSM toestellen beschikken over een BT functie. Een zelfde evolutie zien we bij de hoortoestellen. Via een tussenkoppeling kan er verbinding met een BT ontvanger gerealiseerd worden. De koppeling via BT met de GSM kan eveneens verlopen via sommige FM zenders.

De evolutie in de ontwikkeling van hoortoestellen toont dat meer en meer fabrikanten zenders ontwikkelen die communicatie tussen gsm toestellen en het specifieke hoortoestel mogelijk maken. De telefoonontvanger zit dan ingebouwd in het hoortoestel. De ontwikkeling is uiteraard merkspecifiek.

Toestel ingebouwde versterker1

Telefoontoestellen met ingebouwde versterking

Bij deze toestellen is het hoornvolume regelbaar. Bij sommigen zal ook het belsignaal regelbaar worden uitgevoerd en zal ook het handenvrij luisteren regelbaar zijn.
Deze toestellen geven een behoorlijke winst, die doorgaans groter is dan de winst van de telefoontoestellen die via de telefoondistributie wordt aangeboden. Sommige toestellen hebben ook een ingebouwde lichtflits, zodat de gebruiker ook visueel wordt gewaarschuwd dat er een telefoonoproep is. De meeste van deze toestellen beschikken ook over een uitgang voor een hoofdtelefoontje. Op deze uitgang kan meestal een inductielus of een fm systeem worden aangesloten. Er is een ruim aanbod van diverse merken op de Belgische markt beschikbaar. In regel verkopen de invoerders de toestellen op folder.

Draagbaar toestel

Er zijn ook mobiele toestellen op de markt, ook met een ingebouwd antwoordapparaat.

Tekst: Herman Ketels,lector Arteveldehogeschool Gent
Opleidingen Logopedie & Audiologie en Hoorexpert Partner
CAR Sint-Lievenspoort vzw.