Zenders
Signaleringssystemen zetten akoestische signalen, zoals het geluid van de deurbel, het rinkelen van de telefoon, het wenen van de baby om in gecodeerde signalen van lichtflitsen of trillingspatronen.
Het signaleringssysteem kan werken ofwel via het elektriciteitsnet van de woning of via radiogolven. Wanneer het systeem via radiogolven werkt is de signalering niet gebonden aan het gebouw en kan de signalering ook buitenshuis worden waargenomen.
Een signaleringssysteem bestaat enerzijds uit zenders en anderzijds uit ontvangers.
De zenders zijn toestellen die een boodschap uitsturen, denk maar aan een boodschap van de deurbel, de telefoonbel, de babyfoon, maar ook aan boodschappen van bvb het inbraakalarm, brandalarm, overloopbeveiliging van bvb de wasmachine…
De ontvangers zijn toestellen die de boodschap van de zenders weergeven. Zij doen dit door middel van gecodeerde lichtflitssignalen of trilsignalen.
Afgebeeld is een deurbelzender. De deurbel wordt met een draad ( = galvanisch ) of met een kleefmicrofoon ( = akoestisch ) verbonden met de bel in de huiskamer. De zender werkt op het elektriciteitsnet of op een batterij. Wanneer de huisbel gaat, zal dit toestel nu een radiopuls uitsturen die door een ontvanger kan worden opgevangen.
Andere zenders die sterk lijken op de deurbelzender zijn de telefoonzender en de babyfoonzender. Ze verschillen van de deurbelzender in hun aansluiting. Bij de telefoonzender doorgaans een telefoon tussenstekker of een kleefmicrofoon. Bij de babyfoonzender is er een microfoon in het toestel ingebouwd maar er kan ook een externe microfoon verbonden worden. De microfoon kan dan ergens dichtbij de baby worden gepositioneerd. De verschillende zenders geven elk een eigen specifieke puls, zodat de ontvangers zullen herkennen van welke zender ze een puls ontvangen.
Specifieke zenders zijn de rookmelder en de deurbelknopzender.
De beide toestellen werken enkel op een batterijvoeding.
Ontvangers
Lichtflitsen
De draagbare flitslampen zullen de boodschap op twee verschillende manieren melden:
• Een flitspatroon eigen aan de betreffende zender.
• Een ledlampje op de flitslamp geeft het soort zender aan.
De flitslampen werken ofwel op de netstroom of op een batterij. Gebruikt men de flitslamp enkel op de batterij dan zal men merken dat het batterijverbruik erg hoog is. Het is aan te bevelen de lamp op de netstroom te laten werken en ze enkel op batterij te laten werken wanneer men ze ergens meeneemt. Doorgaans zullen er meerdere flitslampen in een huis worden geplaatst, bvb in de woonkamer, de keuken, het bureel.
Er bestaan ook tafelmodellen die enkel op de netstroom werken.
Draagbare trilmelder
Naar analogie van de werking van de flitslamp zal de draagbare triller de boodschap melden via een gecodeerde trilling. Een led lichtje zal aangeven welke melding er is doorgegeven. Sommige fabrikanten maken draagbare trillers onder vorm van een polsuurwerk.
Licht- en/of trilwekkers
De wekker kan uitgerust worden met een ingebouwde flitslamp of een afzonderlijke flitslamp afhankelijk van het model. Ze kunnen ook verbonden worden met een trilkussentje dat onder het hoofdkussen wordt geplaatst. De wekker zal niet enkel waarschuwen op het ingestelde wek-uur, maar signaleert ook de boodschappen van de in het systeem opgenomen zenders.
Voor wie bang is dat het trilkussentje niet zal volstaan, bestaat er ook een bed-shaker. De motor die werkt op netstroom wordt onderaan aan het frame van het bed geschroefd. Resultaat verzekerd, alleen… de stroom mag niet uitvallen.
Sommige fabrikanten bieden ook een reis-set aan. Deze bestaat dan doorgaans uit een deurbelknop en een licht/trilwekker met ingebouwde ontvanger, zodat deze niet enkel het weksignaal flitst en trilt, maar ook de deurbel signaleert.
Er bestaat een hele gamma aan wekkers. Sommigen zijn bedoeld als reiswekkertjes voor studenten, zakenmensen of gewoon voor op reis. Andere zijn echt bedoeld als vaste slaapkamerwekker.