We kunnen het er allemaal over eens zijn: geluid is belangrijk!

Geluid vertelt iets over wat er rondom jou gebeurt. Dat zorgt voor een gevoel van veiligheid.
Toeterende auto’s, de sirene van een ziekenwagen, een brandalarm of een tram in een verkeersvrije straat zijn allemaal waarschuwingssignalen. Wanneer je deze signalen niet meer goed hoort, kan dat een gevoel van angst en verwarring veroorzaken.

Geluiden uit je omgeving waar je vroeger misschien niet eens bij stil stond zoals: fluitende vogels, de wind, een blaffende hond, het geluid van vallende bladeren in de herfst, enz. verdwijnen.
Het gevoel dat je steeds minder verbonden bent met je omgeving wordt groter en groter.

Image

Communicatie vormt waarschijnlijk het grootste probleem.
In een gesprek wordt het steeds moeilijker om echt te volgen. Je hoort wel iets maar je verstaat het allemaal niet meer zo goed.
De informatie tussen de regels, de ironie, de intonatie, de manier waarop iets gezegd wordt, de dubbele bodems en de grapjes, allemaal zaken die je meer en meer zal missen.
Om maar te zwijgen over het feit dat je de stem van je partner, kinderen of kleinkinderen niet meer goed hoort.
Communicatiemisverstanden vormen een grote frustratie. Dit heeft als gevolg dat mensen minder tegen je zullen spreken en je amper zullen betrekken in een gesprek.
Je voelt je niet meer betrokken bij je omgeving
Voor je omgeving is het moeilijk om begrip te tonen, gehoorproblemen zijn namelijk onzichtbaar. Steeds vaker kijken ze je aan met gefronste blik: wanneer je even tot rust wil komen na een vermoeiend gesprek, omdat je de ene keer wel iets begrijpt en de andere keer niet of wanneer je een antwoord geeft dat aantoont dat je de draad van het gesprek niet mee hebt.
Je gevoel van eigenwaarde krijgt daarom een deuk.

Wanneer je slechthorend of doof wordt, word je daarmee geconfronteerd in elk aspect van je leven. Thuis, op het werk en in je vrije tijd. Plots zijn de normaalste zaken zoals samen TV kijken met je familie, een koffiepauze op het werk of een museumbezoek niet meer mogelijk.
Je gehoorverlies voelt als een beperking.

Nieuwsflits

Wens je op de hoogte te blijven? Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief!

Steun AHOSA vzw

Meld je aan als lid of doe een vrijblijvende bijdrage.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info