Kostprijs

  • Een cochleair implantaat kost meer dan 20.000 euro. Het wordt bijna volledig terugbetaald als de adviserende geneesheer en het College van geneesheren- directeurs van het RIZIV hier mee instemmen. Bij volwassenen geldt de terugbetaling slechts voor één cochleair implantaat en bij kinderen tot 12 jaar wordt het tweede implantaat ook terugbetaald bij gunstig advies.
  • Bij een implantatie hoort steeds een operatie dus ook een ziekenhuisopname. Zorg daarom op voorhand voor een goede hospitalisatieverzekering.
  • Je vraagt best vooraf even na bij de mutualiteit welke onkosten terugbetaald worden. Normaliter worden de ingreep en het verblijf in het ziekenhuis (uitgezonderd kamer alleen) door de mutualiteit gewaarborgd.
  • Herstellingen of vervangingen van onderdelen, zoals microfoon en geluidsprocessor, vallen bij kinderen tot 8 jaar de eerste drie jaar onder garantie van het toestel. Daarna heb je om de 5 jaar recht op een upgrade van de geluidsprocessor.
  • Indien nodig is er na 5 jaar een mogelijkheid tot tussenkomst van het RIZIV voor een upgrade van het uitwendige deel van je CI.
  • Voor de revalidatie wordt door het RIZIV een periode voorzien waarin terugbetaling mogelijk is. Bij de revalidatie moet je zelf een kleine som remgeld betalen.
  • Een cochleair implantaat houdt extra kosten in. Het batterijverbruik is afhankelijk van het type implantaat en van het aantal uren dat de geluidsprocessor gedragen wordt. Er is geen tegemoetkoming voor batterijen. De meeste merken hebben herlaadbare batterijen.

Garantie

  • Alle firma’s geven 10 jaar garantie op het inwendige deel, 3 jaar op de processor.
  • Het is raadzaam om een verzekering af te sluiten voor je cochleair implantaat.

Hulpmiddelen

  • Rechtstreeks verbonden met het cochleair implantaat:
    FM-apparatuur (een draadloze geluidsoverdracht op bepaalde radiofrequenties),
    ringleiding (bestaat uit een ringleidingversterker die aan een geluidsinstallatie kan gekoppeld worden en een draadlus. Tussen de versterker en de draadlus ontstaat een magnetisch veld waarin signalen uitgezonden worden die via de T-stand op je hoortoestel of CI omgezet worden in geluidssignalen).
  • Hulpmiddelen activiteiten:
    Zender:
    Deurbelzender, telefoonzender, personenoproep, babyfoon, rook-, brand- en CO2-melder, bewegingsmelder en deurmatcontact
    Ontvanger:
    Akoestische ontvanger, lichtflitsontvanger, trilontvanger, wekker met flitslamp en/of trilkussen
  • Hulpmiddelen voor communicatie: telefoon /GSM met geluidsversterking
  • Hulpmiddelen voor TV kijken en radio beluisteren

Tips voor op reis

Reizen in het algemeen

  • Vraag aan de audioloog van het fittingteam om je fittingmap op usb-stick te zetten. Zo kun je deze meenemen op reis voor het geval er zich problemen voordoen met de programma’s van je cochleair implantaat. Je fittingmap kan ook via mail doorgestuurd worden.
  • Zoek vooraf even op waar er in de buurt van je vakantiebestemming een vertegenwoordiger van het merk van je cochleair implantaat te vinden is. Daar kun je terecht om je geluidsprocessor terug te laten afregelen met de gegevens van je persoonlijke usb-stick. Doen er zich toch nog andere problemen voor die je zelf niet kunt oplossen dan kun je contact opnemen met je begeleidende team in België. Vraag aan je audioloog of ze beschikken over een crisisnummer waar je in geval van nood terecht kunt en zet dit telefoonnummer in je mobiele telefoon.
  • Houd rekening met extra zweten en eventueel een hoge vochtigheidsgraad op vakantie. Vergeet dan niet de droogzakjes en droogtabletten te gebruiken. Aan het strand ben je best voorzichtig met water en zand. Afhankelijk van het merk en het type CI kan de geluidsprocessor toch waterbestendig zijn of kun je beschermhoesjes aankopen. Raadpleeg steeds de richtlijnen van de fabrikant.

Reizen met het vliegtuig

  • Stop de reserveonderdelen in je handbagage. Er is dan minder kans op beschadiging. De scanners van de handbagage zijn bovendien minder sterk dan deze van de vaste bagage, wat de kans op storing beperkt.
  • Meld bij de veiligheidscontrole eventjes dat je een cochleair implantaat draagt. Zorg ervoor dat je ter verantwoording je CI-pasje bij hebt.
  • Je mag met je implantaat zonder problemen door de metaaldetector wandelen. Je merkt alleen een gezoem als je apparaat op de T-stand staat.
  • De hostess kan vragen om je geluidsprocessor even uit te zetten tijdens het opstijgen en het dalen om de technische apparatuur van het vliegtuig niet te storen. Reis je alleen, laat de hostess dan even weten dat je de instructies via de luidsprekers mogelijks niet kunt verstaan.
  • Zorg er ook voor dat je reserveonderdelen en voldoende batterijen meeneemt. Indien je oplaadbare batterijen gebruikt, vergeet dan de oplader en de eventuele adapter voor het stopcontact niet.
  • De werking van de geluidsprocessor kan gestoord worden door statische elektriciteit. Statische elektriciteit ontstaat bijvoorbeeld door het glijden over een plastieken glijbaan (bij kinderen), door bij vriesweer de auto aan te raken … . Deze storing kun je opheffen door de CI eenvoudigweg even uit en aan te schakelen. Specifieke informatie vind je in de handleiding van het implantaat.

Reizen met de auto

  • In een lawaaierige omgeving zoals in de auto, kan een FM-systeem een interessant hulpmiddel zijn om met je medereizigers te kunnen communiceren.
  • Stel de spraakprocessor niet bloot aan extreme temperaturen (-20° of +50°). Laat de spraakprocessor in de zomer dus niet in je auto liggen als die in de zon staat.

Interessante websites

Onici (Onafhankelijk Informatiecentrum over Cochleair Implantatie) verschaft informatie rond Cochleair Implantatie, die zowel toegankelijk is voor gebruikers als voor professionelen.

Meer info op www.onici.be

Horen met CI, deze website is opgericht door Lander Vanderstraeten-Sintobin met als doel zoveel mogelijk informatie omtrent CI verkrijgbaar op het wereld wijde web te centreren op 1 centrale website, dit zowel voor België als voor Nederland.

Meer info op horen-met-ci.be

Bron: CAR Sint-Lievenspoort (2014) wegwijs in horen met een cochleair implantaat, brochure, CAR Sint-Lievenspoort, Gent