Goed om weten
Info Gehoor
Cochleair implantaat (CI)
Goed om weten
Hoe beter je voorbereid bent op de implantatie, hoe succesvoller de revalidatie. Het kan interessant zijn om contact te hebben met andere CI- gebruikers om informatie uit te wisselen.
- Een cochleair implantaat confronteert je met een wereld vol geluiden. Deze geluiden zijn aanvankelijk nog onherkenbaar en vaak onaangenaam. Je zult dus wat geduld moeten oefenen om spraak te verstaan.
- Het spraakafzien (liplezen) kan na de eerste fittingen wat moeilijker verlopen. Dit komt omdat je meer op het horen gericht bent dan op het kijken. De auditieve informatie die je in het begin binnenkrijgt, is nog onvoldoende om spraak te verstaan. Hierdoor kan de communicatie wat moeizamer verlopen.
- Achtergrondgeluiden kunnen storend zijn en het verstaan van spraak bemoeilijken.
- Opnieuw leren horen, vraagt veel energie: houd er rekening mee dat je meer vermoeid kunt zijn.
- Door de confrontatie met de ‘hoorwereld’ kan het besef aan wat je voorheen hebt moeten missen hard aankomen .
- Sommige CI-gebruikers dragen de processor bij uitzondering tijdens het slapen.
- Een cochleair implantaat blijft een technisch hulpmiddel, het neemt je doofheid niet weg.
- Het is aan te raden om niet dichter te komen dan 30 cm bij elektronische toestellen die werken met magnetische inductie (o.a. kookplaten). Ze kunnen de geluidsprocessor verstoren.
- Voor volgende informatie kun je terecht bij het CI-team: bij de audioloog van het CI-team kun je betrouwbaarheidsdata over de verschillende merken implantaten opvragen.
- Afhankelijk van het merk/type implantaat kun je de processor al of niet dragen bij het nemen van een douche of tijdens het zwemmen.
- Er bestaan hulpmiddelen om oxidatie van batterijen door o.a. zweten bij het sporten ... te voor komen.
Medische beeldvorming met magnetische golven zoals MRI mag soms niet uitgevoerd worden. - Na je operatie ontvang je een CI-pasje met daarop de gegevens van je implantaat. Draag dit steeds goed bij je.
- Via AHOSA vzw kun je een gepersonaliseerd pasje krijgen waarop nog wat meer informatie te vinden is (o.a. wie er in geval van nood moet verwittigd worden, nuttige telefoonnummers of adressen en communicatietips) .
- Naast de revalidatie in het CAR kun je in Sint-Lievenspoort een beroep doen op de thuisbegeleidingsdienst. Deze dienst biedt de slechthorende/dove persoon hulp bij het formuleren van de zorgvraag en het samen zoeken naar de meest passende ondersteuning voor het heden en de toekomst.
Bron: CAR Sint-Lievenspoort (2014) wegwijs in horen met een cochleair implantaat, brochure, CAR Sint-Lievenspoort, Gent