Jason rosewell AS Keu O Zqh YU unsplash

Decibels

De aanduiding dB kan enkel worden gebruikt om verschillen aan te duiden. Vb. “mijn gehoor is gedaald met 20 dB”, “ ik hoor met mijn hoortoestellen 40 dB beter dan zonder hoortoestellen”. Het gaat altijd om een vergelijking.

Wil men uitdrukken hoe krachtig/luid een geluid is, dan moet men zeggen in welke dB-schaal men gemeten heeft. Men zegt ook niet: “de brug is 25 of 2500 of 25000 lang”. Men geeft aan of het gaat om meter, centimeter, millimeter…

1) dB SPL

Met de waarde in dB SPL geeft men de kracht van de geluidsbron weer. Dit geeft niet weer hoe luid de mens dit geluid hoort.

2) dB(A)

Het menselijk gehoor is niet even gevoelig voor de verschillende frequenties (toonhoogtes). Zo moet er voor de lage frequenties al heel wat geluid zijn ( dus veel dB SPL) voor we dit kunnen horen. Voor de middentonen is er veel minder kracht nodig om het geluid reeds te horen (dus weinig dB SPL). Om nu te weten hoe luid de geluiden zijn voor de normaalhorende mens, wordt er bij de geluidsmeting een filter ingeschakeld die werkt volgens de gevoeligheid van het menselijk gehoor. Metingen die gebeuren volgens die filter worden aangeduid met dB(A).

Tekst: Herman Ketels

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info