Het hoorproces

De geluiden die je via een cochleair implantaat ontvangt, klinken anders dan vroeger. Sommige mensen benoemen ze als schril, koud of robotachtig. Soms zijn deze geluiden te luid, soms te stil. Je zult merken dat gaandeweg de kwaliteit van de geluidswaarneming verbetert. Opnieuw leren horen met een cochleair implantaat vraagt heel wat inspanningen. Geluiden kunnen zeer vermoeiend zijn vooral wanneer je er nog geen betekenis aan kunt geven. Het opnieuw ontdekken van het horen is ook een emotioneel gebeuren, niet alleen voor jou maar ook voor de mensen in je onmiddellijke omgeving. Zij zullen een belangrijke rol spelen in dit proces van horen, luisteren, herkennen en verstaan. De eerste keer je naam horen, de eerste keer opnieuw vogels horen fluiten, de eerste keer een zin begrijpen zonder het mondbeeld nodig te hebben,… Het zijn scharniermomenten die de deur naar de horende wereld beetje bij beetje openzetten. De logopedist zal met jou je ‘hoorwereld ’ opbouwen. Samen gaan jullie op zoek naar de betekenis van de ‘nieuwe’ geluiden.

Enkele tips:

  • Probeer je geluidsprocessor zoveel mogelijk te dragen. Onderdompeling in geluid is nodig om je hersenen de kans te geven geluiden te detecteren.
  • Vraag om te herhalen wanneer je iets niet begrepen hebt.
  • Probeer door te zetten wanneer het al eens moeilijk gaat (“oefening baart kunst”!)
  • Spraak verstaan is afhankelijk van de situatie.
  • Probeer je verwachtingen realistisch te houden.

Bron: CAR Sint-Lievenspoort (2014) wegwijs in horen met een cochleair implantaat, brochure, CAR Sint-Lievenspoort, Gent

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info