Het kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg - WWZ - organiseerde op vrijdag 22 november een erg interessante studiedag te Brussel rond migratie en handicap. Dat Brussel divers is, is een open deur intrappen. De inwoners van deze stad hebben een rijkdom aan talen, culturen, achtergronden, levensvisies, mogelijkheden en kwetsbaarheden.

Ook in Gent is er sprake van een grote diversiteit aan culturen. Hoe gaat men in andere culturen om met een auditieve beperking? En hoe kunnen wij vanuit AHOSA vzw een diverser publiek aanspreken?

Birsen Başar gaf een lezing over het taboe rond beperkingen in de Turkse cultuur. Bij haar werd enkele jaren geleden autisme vastgesteld. Ze werkt als ervaringsdeskundige met kinderen met autisme. Bij Birsen duurde het lang vooraleer de diagnose autisme werd geconstateerd. Ze ondervond dat het vanuit de Turkse cultuur niet altijd gemakkelijk is om de gepaste hulp te zoeken bij zorginstellingen. Dit kan deels vanuit schaamte zijn (bang voor roddels), maar ook vanwege geloofsovertuigingen.

Hoewel we in Gent met een grote en diverse populatie zitten met een auditieve beperking, merken we dat we vooral een Vlaams publiek aanspreken. Wat kunnen we doen om een meer diverse groep personen met gehoorverlies te bereiken? Birsen gaf diverse tips.

Verslag Jill Liseune.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info