Hoortoestellen dragen is ook hoortoestellen onderhouden. Het reinigen van het oorstukje is daar een belangrijk facet van. Al snel zal de drager van een hoortoestel merken dat het oorstukje bevuild wordt met oorsmeer.

Het is niet goed om het oorsmeer zoveel mogelijk uit het oor weg te halen.

Productie van oorsmeer is de normaalste zaak van de wereld en het oor heeft dit oorsmeer ook nodig. Het oor proberen poetsen met wattenstaafjes is zeker niet aan te raden. Men duwt meer oorsmeer diep het oor in, dan men uit het oor haalt. De vermeende properheid van de ‘wattenstaaf ambtenaar’ wordt dan beloond met een flinke oorsmeerprop. Bovendien zal men het oor hierbij stimuleren om steeds meer smeer te produceren. In sommige gevallen waarbij men de oren ‘dwangmatig‘ erg veel gaat ‘reinigen’ ziet men dat er zich een droog gehoorgangeczeem ontwikkelt. Oorsmeer komt vanzelf naar voor in de gehoorgang, waar we het met een washandje kunnen wegnemen of waar het spontaan uit het oor valt. Draag je een hoortoestel, dan krijgt het oorsmeer veel minder kans om de buitenwereld op te zoeken, het komt op zijn weg naar buiten het oorstukje tegen. Het is normaal dat het oorstukje dan bevuild is met dit oorsmeer. Hierdoor is het aan te bevelen dat de drager van een hoortoestel minstens één maal per jaar naar de nko-arts stapt om te controleren of er zich door het dragen van het hoortoestel geen oorsmeerprop heeft ontwikkeld. Deze moet dan worden weggenomen, want naast de hygiënische reden is er ook de negatieve invloed van deze prop op het horen. De nko-arts zal de prop wegnemen met een haakje, een soort stofzuigertje of een tangetje.

De werkwijze hierbij wordt bepaald door de smeersamenstelling zoals die door de arts door de microscoop gezien wordt. Zelden of nooit zal de oorarts dit doen door middel van een waterspoeling. De redenen zijn eenvoudig: indien er in het trommelvlies – achter de smeerprop – een gaatje zou zitten, dan zou men op deze manier het middenoor kunnen infecteren en een middenoorontsteking is zeker geen aanrader. Een tweede reden is dat zelfs wanneer er geen trommelvliesperforatie aanwezig is, zich door de waterspoeling een gehoorgangontsteking kan ontwikkelen en ook dit is zeker niet prettig. Oren houdt men best droog, het is dus ook niet aan te bevelen om onder de douche water in het oor spuiten.

Image

Reinigen door middel van tabletjes

Doorgaans zal de audioloog de mensen aanraden om de oorstukjes regelmatig te reinigen door middel van tabletjes op basis van actieve zuurstof. De kostprijs bedraagt ± €6.00. Soms wordt er gesuggereerd hiervoor vaatwasmiddel, shampoo, producten voor het reinigen van kunstgebitten of een zoutoplossing te gebruiken. Dit is geen goed idee. Dergelijke producten zouden voor infecties van de huid van de gehoorgang kunnen zorgen.

Het oorstukje wordt aan het toonbochtje van het hoortoestel losgemaakt en in een potje met water en een zuurstoftablet gelegd. Na een tijdje wordt het oorstukje uit de vloeistof gehaald en afgespoeld onder de waterkraan (zie foto’s).

Hierna wordt het afgedroogd met een zachte doek. Het oorstukje is nu droog aan de buitenkant, maar binnenin kunnen er nog waterdruppeltjes zijn. Om deze weg te krijgen wordt het oorstukje binnenin droog geblazen met een rubberpeertje. Is deze werkwijze je niet geheel duidelijk, vraag er dan uitleg over aan je audioloog. Jammer genoeg geeft deze standaardprocedure niet altijd een mooi gereinigd oorstukje. Soms lukt het niet zo best om het plastic slangetje van het oorstukje los te maken. Dit komt doordat het slangetje verhard is onder invloed van het UV-licht (en soms ook wel door de rook van sigaretten enz.). Dergelijk slangetje kan je zelf vervangen of laten vervangen.

Een verhard slangetje kan afbreken, waarbij het oorstukje in het oor blijft zitten en je de oorhanger kan verliezen. Het is veel goedkoper tijdig een slangetje te (laten) vervangen dan zich een nieuw hoortoestel te moeten aanschaffen.

Image

Reinigen door ultrasoon toestel

Een ultrasoon toestel staat garant voor een uiterst grondige reinigingsbeurt. Ultrasone trillingen zorgen immers voor een maximale reiniging.

Het oorstukje wordt in een vloeistof gelegd. Het bakje waarin de vloeistof – en het bevuilde oorstukje – zich bevinden, wordt in trilling gebracht. Doorgaans is de trilling die toegepast wordt 35/45 kHz. In de vloeistof ontstaan vacuümbelletjes, die imploderen en zo de energie vrijmaken die nodig is om de verontreiniging los te maken.

Als vloeistof voor de reiniging zal men in regel water gebruiken. Men kan in dit water een reinigingstablet oplossen. Wenst men het oorstukje echt te ontsmetten, dan maakt men een waterige oplossing met HAC / DETTOL / NEO SABENYL of soortgelijk product (apotheek). Het gebruik van deze producten is zeker aangewezen in geval er een open trommelvlies aanwezig is of in het geval er problemen zijn met ontstekingen van de gehoorgang/ oorschelp. Raadpleeg in dergelijk geval altijd eerst een NKO arts. Na het reinigen zal men het oorstukje altijd grondig naspoelen onder de waterkraan.

Het reinigen met ultrasoon geluid heeft als voordeel dat de reinigingstijd erg kort is en dat de reiniging op de plaatsen die manueel moeilijk of niet te bereiken zijn optimaal verloopt. Er is geen kans op beschadiging van het oorstukje bij het reinigen. Een ultrasoon reinigingstoestelletje voor individueel gebruik kost ± €180.

Tekst: Herman Ketels,lector Arteveldehogeschool Gent
Opleidingen Logopedie & Audiologie en Hoorexpert Partner
CAR Sint-Lievenspoort vzw.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info