Je wil het niet gedroomd hebben….
Dinsdag 1 juni 2021 organiseerde AHOSA vzw een webinar over brandveiligheid voor mensen die slechthorend/doof zijn.
Frank Samson, sergeant en brandpreventieadviseur voor brandweerzonde centrum post Gent, illustreerde eerst met het nodige beeldmateriaal hoe snel zich een ramp kan voltrekken in je eigen huis. Hij gaf enkele tips voor een brandveilig leven die zeker voor slechthorende/dove personen extra belangrijk zijn.
Sinds 1/1/2020 is het in België verplicht om per verdieping minstens 1 rookmelder te hebben. Uit een onderzoek in Nederland bleek dat daar in 70% van de huizen een rookmelder is aangebracht, maar dat deze in 35 % van de gevallen op een foutieve plaats hangt!
We kregen ook tips mee over hoe de rookmelder te onderhouden (stofvrij maken) en testen (maandelijks batterij controleren ‘op de eerste donderdag van de maand’, je weet wel-als de sirenes klinken…).
Wat velen onder ons niet wisten is dat je na 10 jaar de melders moet vervangen.
We hoorden welke verkeerde en gevaarlijke gewoontes sommigen onder ons hadden: opladers en oplaadbare toestellen ’s nachts in het stopcontact laten zitten is NOT DONE! Deuren moeten toe! Vooraf met het gezin afspraken maken over vluchtwegen (liefst twee en daarbij zorgen dat er niets in de weg staat, geen wasmanden op de trap!) en een actieplan (jij pakt de kinderen, ik de kat, jij belt de 112, ik doe een bluspoging) is een MUST, want op het moment zelf ben je in paniek en kan je niet denken. De app 112 op je GSM is geen luxe: een oproep via deze app geeft meteen je lokalisatie door aan de hulptroepen. Tenslotte leg je best een zaklamp naast je bed en laat je de sleutel op de binnenkant van je gesloten buitendeur zitten…
Omdat we ’s nachts ook niet zo goed ruiken (!) is het des te belangrijk dat we gealerteerd worden door een goede rookmelder.
Hierover had Kim Quartier het.
Kim Quartier is accountmanager van Bellman & Symfon in België. Ze stelde het VISIT wek- en waarschuwingssysteem. Ze gaf een overzicht van de verrschillende zenders en ontvangers van dit systeem en stond hierbij extra stil bij de werking van de brandmelder en de CO-melder.
Waar je die best hangt, kan je te weten komen bij de brandweer. De brandweer komt trouwens graag bij je langs om gratis advies en preventietips te geven!
Geven we tenslotte nog mee dat het VAPH financieel tussenkomt voor de aankoop van dergelijke melders, mits je ervoor in aanmerking komt. Om dit te weten, kan je je audioloog raadplegen.