
Zondag 15 juni 2025, klaar voor de jaarlijkse AHOSA vzw-uitstap.
Ditmaal is de provincie Limburg aan de beurt, met een bezoek aan Hasselt.
We ontmoeten elkaar aan de Hasseltse bibliotheek aan het Kolonel Dusartplein.
Organisator Georges Pellegrino staat de deelnemers aan deze dag al op te wachten : 12 uit Oost-Vlaanderen, 11 uit Limburg, en dat mag een succes genoemd worden !
Op het terras van het gezellige ontbijtrestaurant Maison Dix linkt Sarah, de audiologe van Phonak, alle nodige apparaten om tot een optimaal spraakverstaan te komen gedurende de volledige dag.
Eens dit achter de rug neemt Georges de groep op sleeptouw. Geen jenevermuseum of Japanse tuin, maar we trekken naar het Modemuseum.
Nog tot 22 februari 2026 kan je daar de tentoonstelling ‘Rococo Reboot !, Mode 1750 – 1830 ’ bezoeken.
Je laten betoveren door de mode uit de periode 1750-1830 in een tentoonstelling die het verleden herinterpreteert met een frisse blik. Je kan er evoluerende silhouetten, luxueuze stoffen en verrassende details ontdekken. Ervaar hoe de mode uit deze periode zich ontwikkelde en haar invloed vandaag nog steeds voelbaar is.
Het modemuseum is ontstaan in 1986. Hasselt wou zich profileren als modestad. Het museum is gehuisvest in de grondig verbouwde zuidvleugel van het voormalige Grauwzustersklooster. Het bezit momenteel ongeveer 18.000 kledingstukken, schoenen, handtassen en accessoires. Die collectie wordt ontsloten via tijdelijke tentoonstellingen, meestal twee per jaar, die een beeld geven van de westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag.
Voor de gids was het zijn eerste ervaring met een groep mensen met een auditieve beperking. Hij heeft dat echter prima gedaan. De gids vertelde ons over de anatomie van een outfit, het aankleden dat toen een heus ritueel was, de onderrokken, uitbundige baljurken en korsetten, kleding als statussymbool, extravagante kapsels, de erbarmelijke hygiënische toestanden, van onaangename geurtjes tot onuitstaanbare stank, de ‘capriolen’ van Marie-Antoinette, de mannenmode en tot slot wat humor en satire met allerlei spotprenten die een speelse en kritische kijk op mode en maatschappelijke veranderingen geven.
Ook enkele hedendaagse ontwerpers laten zich inspireren door de mode uit de rococoperiode. Onder andere Dries Van Noten en Raf Simons passeren de revue.
Zijn gidsbeurt, die eventjes uitloopt, is bovendien doorspekt met tal van interessante weetjes over het reilen en zeilen in die tijd.
Ondertussen beginnen enkele hongerige magen te grollen en te protesteren !
Lunchen doen we in het Ursulinenhof. Een heerlijk soepje, keuze tussen vis- of kipvidee, water, frisdrankje, bier of wijn en afsluiten met een appeltaartje met bolletje ijs. Voorwaar een prima keuze van Georges, want iedereen dik tevreden. Aan tafel wordt er volop ‘verbroederd’ en van gedachten gewisseld, een sfeervol gebeuren.
Goed voorzien van spijs en drank zijn we met z’n allen klaar voor de stadswandeling. De koddige gids neemt ons mee door de binnenstad met verhalen over het Heilig Paterke (Pater Valentinus Paquay, op 9 november 2003 zalig verklaard) en de Minderbroederskerk, Hendrik van Veldeke (dichter en ‘stamvader’ van de Nederlandse letterkunde), het huis van Steve Stevaert, de Sint-Quintinus kathedraal en tenslotte de Virga-Jessebasiliek. Een heel interessante rondleiding door een humoristische en gedreven gids.
Kortom een héél geslaagde dag, met niks dan tevreden gezichten.
Het is tevens, en zeker niet onbelangrijk, een interessant ontmoetings- en uitwisselingsmoment tussen Oost-Vlaanderen en Limburg geworden.
Contacten die hopelijk verder kunnen uitgroeien.
Veel dank aan Georges Pellegrino, Sarah van Phonak (een vriendelijke en zeer bekwame jongedame, die een zeer hoge score kreeg van de deelnemers) en tenslotte beide gidsen.
Het wordt nu al uitkijken naar een volgende organisatie, want zo’n daguitstap wordt duidelijk zéér gewaardeerd door de leden.








