Op 18 december namen Lut en Patrick in naam van AHOSA vzw deel aan het Toegankelijkheidsoverleg van de VRT.
Om doelgerichter te werken, worden de doelgroepen slechtzienden / blinden en slechthorenden / doven gesplitst. Voor onze doelgroep worden twee soorten overleg georganiseerd:
- een adviesgroep die twee keer per jaar samenkomt
- focusgroepen van gebruikers en makers, waar begrip en inzicht gedeeld wordt.
Spreeksnelheid van journalisten
Doorgaans hebben journalisten een goede spraak en leessnelheid met alle lof aan de nieuwsankers. Sommige journalisten spreken evenwel veel te snel en zijn voor slechthorenden/doven niet te volgen.
Bij reportages is het ook belangrijk dat de micro onder het mondbeeld staat, niet erop. Dit maakt het spraakverstaan van wat gezegd wordt duidelijk.
Beeldvorming
Beeldvorming blijft een belangrijk aandachtspunt. Programma's als Durf te Vragen, waarin een aflevering over slechthorende en dove mensen zat, zijn zeer goede initiatieven en belangrijk voor inclusie binnen de samenleving.
Elke dag kijken er meer dan 1 miljoen mensen naar Thuis. Vaak is duidelijk te zien dat Dirk (Ron Cornet) een hoorapparaat draagt, dit is belangrijk als beeldvorming in de hedendaagse samenleving.
Synchroon ondertitelen
Dat live-interventies of live-programma's niet synchroon ondertiteld worden, blijft een vervelend probleem, waardoor het onbegrip binnen onze doelgroep blijft bestaan.
Misschien kunnen we met onze vereniging AHOSA vzw als activiteit een bezoek brengen aan de dienst ondertiteling op VRT om het onbegrip in te perken.
Patrick zal in samenspraak met Walter Couvreur (Hoofd VRT Toegankelijkheid) en Aster Lauwers (Coördinator Vertaling & Ondertiteling) een nader te bepalen datum afspreken.
Wij houden jullie op de hoogte over het verder verloop.
Er waait wel degelijk een nieuwe wind in het proces Toegankelijkheid VRT, met dank aan Walter Couvreur en alle medewerkers.