Op een zonnige namiddag verzamelden een tiental leden van AHOSA aan het MAS (Museum aan de Stroom) in de koekenstad. Phonak zorgde voor een draadloze audiolink waardoor de uitleg van onze gids Geertje verstaanbaar was voor alle deelnemers, via de T-stand van de hoortoestellen of via een hoofdtelefoon die ter beschikking werd gesteld. Nadat iedereen de goede afstelling en juiste knopjes gevonden had, trokken we naar de zesde verdieping voor een rondleiding rond het thema 'vracht'.
Onze gids toonde op een plattegrond de groei van Antwerpse haven van de kleine Romeinse - hoewel de Vikingen hen misschien voor waren - nederzetting in de 9de eeuw over het eerste havendok dat Napoleon uitgroef rond 1810 tot de spectaculaire uitbreiding van de havendokken vanaf 1960. Daarna wandelden de doorheen de belangrijkste hoogte- en dieptepunten voor de haventrafiek, waarbij elke episode werd uitgelicht aan de hand van schilderijen, voorwerpen uit de betrokken periode en scheepsmodellen. Voor Napoleon was Antwerpen belangrijk omwille van de strategische ligging dicht bij Engeland, maar dat de Congoschepen uit Antwerpen vertrokken in plaats van Oostende heeft de stad te danken aan de keuze van Leopold II. Zo heeft de ligging diep landinwaarts de stad zowel voorspoed als tegenspoed gebracht. Het liet onze Noorderburen toe tol te heffen op de Schelde gedurende bijna drie eeuwen, maar maakt het vandaag een favoriete bestemming van de zeereuzen die onze aankopen vervoeren in containers. Dat reus Antigoon de scheepskapiteins terroriseerde is dan weer een fabeltje dat zelfs het stadsbestuur mee verspreidde.
Ondergedompeld in de verhalen van de gids vloog de tijd voorbij, tot we vriendelijk maar kordaat de expo uitgewerkt werden door de zaalwachter. Na onze audio-hulpmiddelen te hebben ingeleverd trokken we naar het panoramische dakterras voor een laatste zicht op de stad en werd de geslaagde namiddag afgesloten met een frisse pint.
Verlag: Marc De Smedt