Op 17 oktober nam Gina Welleman deel aan de expertpool E-health van het VPP (Vlaams Patiëntenplatform) in Heverlee.
Er waren 2 interessante onderwerpen: het eerste: mag / moet de patiënt het recht hebben om bepaalde gegevens uit zijn elektronisch medisch dossier te “verbergen/ afschermen” voor bepaalde zorgverleners. Deze optie bestaat op dit moment wél in Wallonië, niet in Vlaanderen.
Onderliggend is hier: stel je wenst een tweede (of derde) opinie / diagnose: is het niet beter dat de zorgverlener met een open blik naar jouw onderzoeksresultaten (RX, labo, MRI, …) kijkt zonder ook al het verslag en de diagnose van de collega te kennen en hierdoor misschien al met tunnelvisie, vooringenomen de diagnose te stellen / bevestigen. (vaak wordt iets benoemd: “Het zit tussen de oren” en hierdoor kijkt een volgende zorgverlener ook niet verder…). Belangrijk hierbij is wel dat de patiënt zich heel goed bewust is van het feit dat hij gegevens “verbergt” (er moet volgens ons dus een heel duidelijke disclaimer / popup op het scherm verschijnen om dit heel duidelijk te maken!). Het is dus ook helemaal niet OK om bvb allergische reacties, belangrijke medicatie (bloedverdunners) te verbergen. Hier moet écht wel heel duidelijk gecommuniceerd worden én de patiënt moet zéér duidelijk geïnformeerd worden over de gevolgen van zijn keuze.
Tweede onderwerp: Empowerment of the Citizen (EoC, weeral een afkorting er bij).
Het portaal “MijnGezondheid.be” wordt herwerkt tot EoC. Doel is de versnippering van de elektronische patiëntendossiers te centraliseren en vereenvoudigen. Het VPP, expertpool E-health is hier al geconsulteerd en mag ook in de toekomst meedenken en uittesten. Wij blijven dit opvolgen.