Wat bleef nazinderen…
Professor Elke Van Hoof hield tijdens deze webinar een zeer boeiende en toegankelijke uiteenzetting.
We blikken er graag nog eens op terug en leggen wat linken met slechthorendheid in een vrije bewerking van wat we meedroegen.
Stress is onze grootste nachtmerrie. Controle daarentegen geeft een gevoel van welbevinden. Laat corona daar nu even roet zijn komen strooien…
‘Gewoon’ sociaal contact kwam voor slechthorenden nog meer dan voor de doorsneebevolking onder druk te staan: afstand, mondmaskers die het mondbeeld, de expressie verbergen en akoestisch vervormen, …
Slechthorenden, die evenveel bordjes in de lucht moeten houden als iemand anders, maar een aardig deel van hun ‘batterij’ opgebruiken om te proberen spraak verstaan (ook in ideale omstandigheden), kwamen aan de startlijn met een al aardig lege batterij.
Vorig jaar in maart hadden we aanvankelijk nog een geromantiseerd lockdownbeeld. Nu daarentegen zit iedereen op zijn tandvlees, slechthorenden weer met stip bovenaan.
Het is als bij een tandartsbezoek: je zit daar met je mond open met zoemende instrumenten tussen je tanden. Als je dan geen weet hebt van hoe lang het gaat duren, raak je ontsteld. Zo is het met corona ook, maar dan veel meer uitvergroot. We ‘zitten in die stoel’ en weten wel wanneer het begon, maar niet wanneer het zal gedaan zijn. We hebben geen vluchtroutes om te ontsnappen aan de realiteit, want hobby’s, vakanties, wellness, sociale contacten zijn aan banden gelegd.
Hoe gaan we daarmee om?
We moeten op zoek naar alternatieven om terug het gevoel van controle te hebben, terug een gevoel van vrijheid, van plezier te beleven. We moeten ons aanpassen. Dit gaat gepaard met ongemak, je onwel voelen, frustratie.
We kunnen een aantal tips en tricks toepassen die ons weer grip geven, die ons helpen veerkracht op te bouwen
Wat kan nog wél?
Best is te focussen op wat nog wél kan in plaats van onze energie te steken in vasthangen aan wat (momenteel) niet te realiseren is. We moeten zoeken naar energiegevers waarin we ons competent voelen en die ons goesting geven.
Zet perspectief, structureer de tijd!
Dit doe je door de realiteit te verkleinen en een kalender te maken per 21 dagen (blijkbaar een magisch getal dat onze hersenen kunnen behappen). Hierin noteren we vooral de leuke dingen.
Wees mild voor jezelf! Beloon jezelf!
We moeten er rekening mee houden dat onze batterij niet vol is! We moeten dus de lat voor onszelf wat lager leggen, we moeten geen 100% halen, 75% is genoeg!
Doe de ‘ik stap uit de stress’ oefening
Als je blijft vastzitten in stress, kan je volgende oefening doen.
Je noteert drie dingen die goed gaan. En drie die minder goed gaan. Bij die laatste schrijf je op wat je nodig hebt om 1 stap beter te worden. Wij hebben echter de neiging om te veel stappen vooruit te willen zetten, en dat lukt dan niet en geeft nog meer stress.
Ga bewust om met piekergedachten
Dit geeft richting en focus.
Doe iets voor anderen
Iets doen voor een ander geeft een gevoel van geluk voor jezelf dat langer duurt dan wanneer je iets doet voor jezelf!
Op de website van AHOSA vzw vind je heel wat communicatietips die je hierbij zeker kan gebruiken!
Zie www.ahosa.be.
I never promised you a rose garden, maar: bekijk het positief
Na de pandemie zal de stress nog niet meteen weg zijn…Zolang we in het positieve zitten en toch stress ervaren, zal deze stress niet ziekmakend zijn. Negativiteit zal stress daarentegen wel ziekmakend doen worden.
Zorg voor jezelf!
Veerkracht vereist energie. En die krijg je door een goede zelfzorg!
Nuttige info:
www.ochocommunity.com/pages/whitepapers
Volledig verslag? Verschijnt in ons tijdschrift OorEnZo van april 2021!