Op een zeer zomers aanvoelende zaterdag, begin juni, waren we uitgenodigd door Paul Vereecke voor een rondleiding in Mechelen. Paul is een gediplomeerd stadsgids in Mechelen. Sinds twee jaar heeft hij een cochleair implantaat en op die manier is hij heel vertrouwd met de wereld van dove en slechthorende mensen. Met een groepje van 13 deelnemers trokken we op pad. De plaatselijke Dienst voor Toerisme was de startplaats voor deze wandeling. Inge Verheyen (Phonak) zorgde voor de technische ondersteuning, zeer professioneel tot ieders tevredenheid.

Het werd een boeiende Bourgondische wandeling die het ‘verhaal van Mechelen’ bracht. De focus lag op de belangrijkste periode van deze stad, de 15de en de 16de eeuw. In die periode werden de Nederlanden bestuurd vanuit Mechelen. Het was in die tijd bovendien de geliefkoosde residentie van de Bourgondische hertogen. Kortom een stad met een héél rijke geschiedenis.

De rondleiding ging van start in het Schepenhuis (Toeristische Dienst van de Stad Mechelen) waar de gids ons een korte introductie gaf. Daarvan onthouden we drie belangrijke periodes uit de Mechelse geschiedenis: de 13de eeuw, de bloeiperiode dankzij de textielnijverheid, de 16de eeuw, de periode van de Bourgondiërs en de 19de eeuw, met het ontstaan van België. De eigenlijke rondleiding werd, onder begeleiding van een stralende zon, op gang getrokken bij het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk. Zij is voor Mechelen een heel belangrijk figuur geweest. De gids kon er gepassioneerd over uitwijden. Daarna passeerden nog een hele reeks andere figuren de revue: Filips De Goede, Filips De Stoute, Filips De Schone en Karel De Stoute. Op de Grote Markt werd de rondleiding enkele malen verstoord door een rondtrekkende en vooral erg luiddruchtige ‘biertrapfiets’. Ieder z’n pleziertje… De wandeling leidde ons verder langs het Paleis van de Grote Raad, de Sint-Pieters en Sint-Pauluskerk, de Koninklijke Beiaardschool, het Hof van Savoye (nu het gerechtsgebouw), het Hof van Busleyden en de impossante Sint-Romboutskathedraal. Wegens een concert was die jammer genoeg niet toegankelijk. Met allerhande anekdotes, uitleg over de Dijle, de vlieten, de Maneblussers en zoveel meer zorgde de gids voor een zeer boeiende en, door de deelnemers, erg gesmaakte rondleiding.

Na de wandeling werd er nog even nagepraat in SAVA, een café-tapasbar op de Grote Markt, waar AHOSA vzw voor de deelnemers een zaaltje gereserveerd had. Er werden daar nog opvallend veel ervaringen uitgewisseld over eenieders persoonlijke ‘gehoorsituatie’.

Met dank aan Luc en Vera voor de begeleiding!