Tinnitus: het fluit, het ronkt, het ruist, het rinkelt. Het leidt zijn eigen leven. En dat voor ongeveer 10 tot 12 procent van de volwassenen. Soms, als er specifieke medische oorzaken zijn, kan er iets aan gedaan worden. Vaak hangt het samen met gehoorproblemen en kan het niet helemaal weggenomen worden. Tinnitus is dan immers een fantoomgeluid, geproduceerd door de hersenen, om het tekort aan auditieve stimulatie op te vullen. Geluidsverrijking en counseling worden in dat geval vaak voorgeschreven, men kan er op die manier beter mee leren omgaan maar de kwelduivel is nooit ver weg en slaat zeker bij stress en vermoeidheid weer volop toe.

Aan heel veel oorzaken van tinnitus is niets te doen. Wat we zelf wél in de hand hebben is hoe we omgaan met lawaai. Als we onze kostbare oren té veel, té lang blootstellen aan lawaai of een lawaaitrauma oplopen, lopen we immers meer risico op én tinnitus én slechthorendheid.

Conny De Waele is ervaringsdeskundige op dit vlak. Enkele jaren geleden werd het steeds stiller voor haar. Stilte enkel doorbroken door gefluit. Ze liet zich hoortoestellen aanmeten, volgde gehoorrevalidatie en werd lid van AHOSA vzw, de vereniging Anders Horen Samen Aanpakken. Een hele mondvol voor een belangenverdedigingsorganisatie die inclusie beoogt van mensen die slechthorend of doof werden. De mensen waar zij voor gaan communiceren nadat ze slechthorend of doof werden gewoon verder in hun moedertaal. In Vlaanderen zijn er zo’n 7000 mensen die communiceren via gebarentaal, en zo’n 600.000, iets meer dan 11 procent van de volwassen bevolking, die zoals Conny zich behelpt met hoortoestellen, of met andere hoorhulpmiddelen.

AHOSA vzw wil deze mensen empoweren én de horende samenleving sensibiliseren met betrekking tot deze onzichtbare beperking. Ze doen dit door een mix van socio-culturele activiteiten, lezingen, webinars én door maatschappelijk gerichte acties. Zo lopen er momenteel een pilootproject rond hoorzorg in woonzorgcentra én een ander project over hoorvriendelijke ziekenhuizen. Toegankelijkheid komt vaak in de kijker, maar auditieve toegankelijkheid staat vaak wat lager op de agenda, of helemaal niet…

AHOSA vzw werkt met ervaringsdeskundige vrijwilligers én met vrijwilligers die door hun job de nodige bagage én netwerken hebben, zodat ze blijvend ook kunnen rekening houden met alle innovatie die zich op gehoorvlak aandient. Maar ook andere vrijwilligers die in se niets met slecht horen te maken hebben, werken mét en voor hen.

Via social media, een digitale Nieuwsflits, een driemaandelijks tijdschrift, een website met downloadbare infofolders enzovoort, geven ze up to date gehouden informatie door. Voor specifieke vragen over informatie, advies of vorming vinden zowel privé-personen als privé- en overheidsorganisaties de weg naar hen. AHOSA vzw werkt samen met tal van organisaties in het Vlaamse hulpverleningslandschap.

Alle hulp is steeds welkom bij deze vereniging.

AHOSA vzw is dan ook zeer blij en dankbaar dat Conny de opbrengst van haar boek wil schenken aan de vzw om te gebruiken in het kader van ‘preventie van lawaaislechthorendheid en tinnitus’. Conny sloeg immers, toen de stilte en ‘haar fluiter’ meer en meer aandacht opeisten in haar leven, puur op gevoel aan het schrijven, over dingen uit het gewone leven. Al die schrijfsels bundelde ze in een boek dat op 7 november 2022 werd voorgesteld in Oudenaarde. ‘Koester het goud in je hart’ is een boek dat je doet nadenken.

Conny - de verpersoonlijking van het begrip ‘veerkracht’- zet met de aandacht rond haar boek, nog maar eens, preventie van lawaaislechthorendheid en tinnitus in de kijker! De kostprijs van het boek bedraagt 15 euro. Het boek is verkrijgbaar via conny.dewaele@hotmail.com.

Oudenaarde, 7/11/2022 Boekvoorstelling Conny De Waele

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info