Toegankelijkheidsinformatie specifiek voor slechthorende mensen ivm het vaccinatiecentrum (VC) te Gent - Flanders Expo.

Zowel slechthorende als slechtziende mensen, hebben een onzichtbare beperking. Het valt tijdens een oppervlakkig en eerste pril contact vaak niet op dat ze niet (goed) horen of slechter zien.

Niet elke burger wil dit onmiddellijk duidelijk maken aan de omgeving, soms is er een zekere schroom of willen ze niet gezien worden als iemand met een beperking.

Badges gratis ter beschikking

Stad Gent tracht het voor deze mensen ietwat makkelijker te maken in het VC door onderstaande badges gratis aan te bieden.

Deze liggen klaar aan de ingang van het vaccinatiecentrum, onder een infopaneel met de nodige uitleg.

De burgers die ze graag willen gebruiken, kunnen ze gratis nemen, opspelden en houden.

Elke bezoeker die niet hoort/slecht hoort of slecht ziet kan dit gebruiken om zich kenbaar te maken.

Zo kunnen de medewerkers vlotter inspelen om mogelijke begeleiding, ondersteuning aan te bieden Op die manier kan het traject vlotter verlopen.


Deze groep mensen kan zich laten inenten in kabinet 5 waar specifieke hulpmiddelen voor hen klaar staan.

  • Een tablet waarop software staat om een afstandstolk in te schakelen voor dove mensen.
  • De ringleiding en geluidsversterking wordt gebruikt bij slechthorende mensen.

Stad Gent vraagt aan hun medewerkers om een venstermondmasker te dragen specifiek bij de bezoekers die een badge dragen die verwijst naar een auditieve beperking.

Ze gaven ook enkele omgangstips mee aan de medewerkers. (Bijvoorbeeld: spreek tegen de bezoeker zelf en niet tegen de begeleider. Zorg dat je een duidelijk mondbeeld hebt dat zichtbaar is voor de bezoeker … .)

Slechtziende burgers zijn niet altijd herkenbaar want niet iedereen gebruikt de witte stok. Op zich kunnen slechtziende mensen in elk kabinet worden ingeënt, voor hen zijn geen specifieke aanpassingen nodig. Ook hier enkele tips voor de vrijwillige medewerkers uit b- van het VC: zeg wat je doet, ook als je weggaat, dit expliciet vermelden. Niemand praat graag tegen muren. En uiteraard hen begeleiden van A naar B.

Qua vervoer verwijzen ze graag naar de website: https://stad.gent/nl/corona/vaccinatie-tegen-corona/toegankelijkheid-vaccinatiecentrum

Er zullen voldoende vrijwilligers zijn die de mensen van de parking of van de tramhalte, al dan niet met een extra rolwagen, naar het VC begeleiden. Ook in het VC zijn voldoende vrijwillige medewerkers om deze mensen bij te staan.

Daarnaast kan de bezoeker extra assistentie aanvragen die hen gedurende het ganse traject begeleid en ondersteunt. Dit is aan te vragen via Inter (zie ook op de website https://www.inter.vlaanderen/toegankelijke-vaccinatiecentra)

Buttons

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info