Op 22, 23 en 24 mei vond in Antwerpen het internationaal congres rond ‘Geïntegreerde Zorg’ plaats. Het was groot van opzet en breed van inhoud. Op het einde van het congres waren er 1583 deelnemers uit 63 landen en verschillende werelddelen, die ofwel fysiek ofwel online aanwezig waren. Er werden debatten, workshops, panel sessies en presentaties georganiseerd waarbij de samenwerking binnen de zorg en de centrale positie van de patiënt de hoofdthema's waren.

Vanuit AHOSA vzw was Claire Tollenaere aanwezig. Tijdens één van de vele parallel –sessies bracht zij de stand van zaken over het project ‘Hoorzorg als onderdeel van de basiszorg in een WZC’. Het pilootproject in het WZC Sint-Jozef in Assenede is ondertussen afgerond. De opleidingssessies voor medewerkers, bewoners en mantelzorgers kregen constructieve feedback. Uit een kleinschalig, intern onderzoek, dat gebeurde met de medewerking van een student audiologie van de Arteveldehs Gent, blijkt dat er een positieve verandering is in het gedrag van de zorgverleners naar de bewoners met gehoorverlies. Dankzij de sensibilisering, de theoretische informatie en de tips wordt er meer rekening gehouden met hen en worden communicatieproblemen zo veel mogelijk vermeden. Er is nog meer coaching nodig op vlak van kennis van en zorg voor hoorapparaten en andere technische hulpmiddelen.

Het betrokken team van dit project gaat met de suggesties verder aan de slag en hoopt het project verder te kunnen uitbreiden naar andere WZC. Hiervoor wordt gezocht naar verdere financiering, hulp vanuit de academische wereld en de juiste contactpersonen binnen de sector van de WZC.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info