Op de parking van het natuurgebied Bourgoyen werden we al meteen overvallen door de wel erg verleidelijke geur van pannenkoeken. Maar goed, we kwamen hier niet voor een smakelijk pannenkoekje, maar wel voor een najaarswandeling in het natuurgebied van de Bourgoyen-Ossemeersen. Tweeëntwintig natuur- en wandelliefhebbers waren op de afspraak. Het hartelijke onthaal gebeurde door Monica, de voorzitster van AHOSA, waarna natuurgids Marc het woord overnam. Hij liet ons kort kennismaken met het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen. Na een korte stop bij het Blote voetenpad ging de eigenlijke wandeling van start. Het werd een gevarieerde wandeling met uitleg en verhalen over het bezoekerscentrum (een passief gebouw, opgetrokken volgens de principes van duurzaamheid), de wilg, de notenboom en de pientere Vlaamse gaai, het meersengebied, de Valkenhuishoeve, het waarom van het boomkappen, de griezelige, maar o zo nuttige vleermuizen, de mysterieuze roof van De Schreeuw, de grillige loop van de Leie, het afvallend en verkleurend blad en de tonderzwammen op de oudste boom van de Bourgoyen. Dit alles werd gebracht op een professionele manier en af en toe overgoten met een sausje humor. Het was voor natuurgids Marc ook een unieke ervaring. Voor hem was het immers de eerste maal dat hij een gidsbeurt gaf voor een slechthorend publiek. Hij had vooraf wel enkele instructies en tips daaromtrent meegekregen. De wisselwerking tussen de gids en de deelnemers verliep vlekkeloos. Iedereen kon zijn uiteenzetting vlot volgen. Af en toe werd Marc zelfs ‘bijgestaan’ door zijn bevallige assistente en onverwachte natuurkenner Monica!

Langs de spoorwegberm van de voormalige spoorlijn tussen Gent en Zelzate keerden we terug naar het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen. Het weer was ons alleszins gunstig gezind geweest. Een koude, maar zonnige en vooral droge zondagnamiddag zorgde voor een ideaal wandelweertje. Dat was duidelijk te zien aan het grote aantal bezoekers aan het natuurgebied. Al met al een heel leerrijke wandeling door een stukje schitterende Gentse natuur. Na de wandeling was er voor iedereen een tafel vol heerlijke desserts, taartjes en cakejes. Afgaande op de commentaren én de eetlust viel dit alles goed in de smaak bij de deelnemers. Er werd flink wat af- en bijgebabbeld! Het was een heel gezellige afsluiter van een zeer geslaagde activiteit. Met dank aan de organisatoren, aan de vrijwillige ‘patissiers’, aan natuurgids Marc, voor de boeiende en heel toegankelijke uiteenzetting en tenslotte aan Natuurpunt Bourgoyen voor de gastvrije ontvangst.

Verslag: Luc Odou

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info