Op 1 november 2020 werd in België een nieuw ministerieel besluit in het Belgisch staatsblad gepubliceerd om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Hierin wordt aangegeven dat een masker niet alleen even mag verwijderd worden om te eten of te drinken of de neus te snuiten, maar ook om slechthorende en dove mensen te laten liplezen.

In het Staatsblad wordt hierover het volgende vermeld: “Overwegende dat dragen van mondmaskers is verplicht in bepaalde inrichtingen en bepaalde specifieke situaties, alsook in elke situatie waarin de regels van social distancing niet kunnen worden nageleefd, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan; dat het alleen voor de strikt noodzakelijke tijd mag worden afgezet, met name om te drinken en te eten, om de neus te snuiten of om te liplezen voor doven en slechthorenden; dat het louter gebruik van een mondmasker echter niet volstaat en dat het steeds gepaard moet gaan met de andere preventiemaatregelen; dat de social distancing de belangrijkste en prioritaire preventiemaatregel blijft”.

Deze aanpassing in de wetgeving is er gekomen dankzij de gezamenlijke inspanningen van beroepsorganisaties voor audiologen en audiciens (UCBA) en verenigingen voor slechthorenden. Zij hebben vooral via sociale media het voorstel gedaan om het mogelijk te maken om mondmaskers tijdelijk af te nemen, op voorwaarde dat de sociale afstand van 1,5 meter gerespecteerd wordt, om liplezen voor mensen met gehoorverlies mogelijk te maken. Daarnaast spendeerde de openbare omroep VRT op vrijdag 18 september aandacht aan de vlog van VRT-medewerkster Linde Merckpoel waarin ze ging praten met Silke, die slechthorend is. "Sinds corona is mijn leven veranderd, ik voel mij letterlijk en figuurlijk de mond gesnoerd" wist Silke te vertellen. De reportage kun je nog bekijken op https://www.vrt.be/.../linde-vlogt-doof-of-slechthorend.../.Dankzij al deze acties werd er dus gehoor gegeven aan de oproep.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Bron: https://www.onici.be/nieuws/830#c-content

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info