Op maandag 20 maart namen Patrick Selis en Gina Welleman deel aan een online Focusgesprek: ‘automatische (live) ondertiteling op online content’.

Zoals de titel al zegt: in dit gesprek lag de focus op ‘live’ ondertiteling van alles behalve reguliere TV programma’s (dus bvb Youtubefilmpjes, online video’s, VTMgo, HLNlive, …), vooral dingen die op smarthphone, tablet , … worden bekeken.

Het concept van dit gesprek was een onderzoek door de Universiteit Antwerpen (Nina Reviers) waar de 3 grootste mediaspelers (VRT, Play Media en PDG Media) bij betrokken zijn.

Doel van dit onderzoek: checken bij dove en slechthorende mensen wat voor hen het belangrijkste is aan ‘live automatische’ ondertiteling (dus NIET ondertiteling door een fysieke persoon maar door een spraakherkenningsprogramma, een ‘app’).

Naast de ervaringsdeskundigen-wijzelf en 3 anderen- waren er ook deelnemers van de 3 grote mediaspelers.

Wat héél duidelijk tot uiting kwam: voor dove en slechthorende personen die communiceren in gesproken taal is dé belangrijkste voorwaarde: synchroniciteit tussen mondbeeld/audio/ tekst. Dat er taal- en tikfouten zijn, werd minder storend gevonden. Ook het inkorten van de tekst (behoud van de essentie maar niet ‘letterlijk’ ondertitelen) was voor ons geen optie.

De vertegenwoordigers van de mediaspelers schrokken hier wel van… zij hadden deze boodschap van synchroniciteit, het belang van mondbeeld/liplezen/gezichtsuitdrukking duidelijk nog nooit ‘gehoord’…??? Blijkbaar waren zij er alle drie van overtuigd dat slechthorende/dove personen genoeg hebben aan tekst die ruim te laat op het scherm verschijnt…

Het was overduidelijk dat àlle deelnemende ervaringsdeskundigen hier unaniem over waren: mondbeeld, audio én tekst moet samenlopen!

Er volgt nog een identiek Focusgesprek met dove/ slechthorende mensen die communiceren in VGT, hun insteek in deze materie zal misschien iets anders zijn.

Wij hopen in alle geval dat de grote mediaspelers zoveel mogelijk rekening houden met wat ‘noodzakelijk’ is voor zo’n 10% van de Vlaamse bevolking.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info