Na de provincie Antwerpen, met het bezoek aan het Museum aan de Stroom, was het nu de beurt aan de provincie West-Vlaanderen. In het Brugse Ommeland stond een wandeling door het domein Beisbroek op het programma. Na een bloedhete zaterdag waren de weergoden, ondanks zonnigere weersvoorspellingen, blijkbaar toch even de draad kwijtgeraakt. Van bij de start van de wandeling begon het licht te regenen. Even later moesten regenjasjes en paraplu’s onverbiddelijk bovengehaald worden. Het domein is een populair wandel- en fietsgebied. De groep volgde de blauwe wandeling, zo’n 8 kilometer lang en bewegwijzerd met een blauw wolvenpootje. We stapten langs statige bomenrijen en genoten van de rust en de geur van het bos. Er werd ondertussen duchtig gebabbeld door de deelnemers. We passeerden een twee hectare grote hoogstamboomgaard, waar men vooral oude en heel zeldzame appel- en perenrassen in stand probeert te houden. Daar konden we meteen het woordje ‘pommologie’ (leer van het fruit en fruitsoorten) aan onze woordenschat toevoegen. De tocht ging verder door het Chartreuzinnenbos, dat toch voor enige beschutting zorgde tegen de regenval.

Nabij het kasteel Tudor was het vooral de schitterende, mooi aangelegde en heel verzorgde kruidentuin die ons kon bekoren. Misschien wel het hoogtepunt van deze wandeling. De ommuurde kruidentuin van Tudor bevat tal van soorten kruidachtige planten. Zo heb je keukenkruiden, geneeskruiden, verfplanten, industriële gewassen en aromatische kruiden. Daarnaast bevat de kruidentuin ook een heel gamma aan kleinfruit. Er staat ook een bijenhal.

Via een mooi stukje heide, waar naast de struikheide ook de zeldzame rode dopheide groeit, ging het verder naar het tweede kasteel. Bij het kasteel Beisbroek liep de wandeling stilaan op z’n einde. Het herbergt naast het Natuurcentrum, ook een planetarium, een observatorium én de Volkssterrenwacht Cosmix. Vanaf het kasteel start een 835 meter lang planetenpad.

Ondanks het mindere weer hebben de deelnemers echt genoten van deze gevarieerde wandeling. De namiddag werd afgesloten in het Oud Gemeentehuis in Varsenare. Een kopje koffie, een biertje, een wafel of een pannenkoek en wat napraten, zorgden ervoor dat alle regenleed al vlug tot het verleden behoorde. Er wordt nu al uitgekeken naar een volgende uitstap.

Luc

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info