Zaterdag 24 september was het Werelddovendag, een dag in het teken van slechthorenden en doven. Patrick is ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij AHOSA vzw (Anders HOren Samen Aanpakken).
“Ik heb enorm veel steun gehad aan AHOSA, en dat is nog altijd zo.”

Ik ben 32 jaar brandweerman geweest in het interventieteam van de stad Antwerpen. In 2011 kreeg ik plots een aanval van de ziekte van Ménière, nadien kreeg ik nog meer aanvallen. Daardoor kreeg ik eerst een hoortoestel, daarna twee hoortoestellen. Later, in 2013, werd er een cochleair implantaat geplaatst. Het was voor mij een enorme schok, aangezien ik plots doof werd en te horen kreeg dat er nu ook geen plaats meer voor mij was binnen het brandweerkorps.

Tijdens een van de gesprekken met de logopedist kreeg ik het advies om contact op te nemen met een vereniging voor doven en slechthorenden. Na wat opzoekwerk op het internet, kwam ik bij AHOSA uit. Tijdens mijn eerste bezoek aan die vereniging werd ik meteen opgevangen door een fantastische groep mensen. Omdat het me zo beviel, werd ik er al snel vrijwilliger.

Als ervaringsdeskundige werk ik mee aan klankbordgroepen waarbij ik AHOSA vertegenwoordig, en neem ik deel aan vergaderingen, interviews en samenwerkingen. Ook sta ik steeds open voor vragen, en geef ik tips mee om te leren omgaan met een auditieve beperking én om beter te leren communiceren met iemand die doof of slechthorend is.

Bron: “Ik wil de maatschappij bijleren over auditieve beperkingen” - Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (vlaanderenvrijwilligt.be)Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info