Op woensdag 29 november mocht Gina Welleman AHOSA vzw vertegenwoordigen op een ronde tafel en informatiebijeenkomst, georganiseerd door the Hearing Health Forum EU (HHFEU) in het Europese Parlement. Onderwerp: Active Ageing through Healthy Hearing: The importance of Hearing Screening in the EU. (Spannend, want dat is nu wel niet de locatie waar je elke week wordt uitgenodigd!)

Omwille van de grondige identiteits- en veiligheidscontrole kon de zitting met een kwartier vertraging dan toch van start gaan. Gastheer was Dr. Patrick D’Haese (MED-EL) die onmiddellijk het belang van goed horen gerelateerd aan de ouder wordende Europese bevolking uit de doeken deed.

Tijdens het ronde tafel gesprek lag de nadruk op een uitgebreide gehoor screening die in Malta werd uitgevoerd. Dr. Andrew Sciberras was hoofdonderzoeker bij deze gehoorscreening. In Malta werden méér dan 700 personen getest waarvan 597 opgenomen in de studie in een gehooronderzoek. Zowel baby’s, kleuters, schoolkinderen,… als oudere personen werden getest. De meeste mensen met gehoorproblemen zaten in de 60-70 jaar range. Bijna de helft hiervan (46%) had een 'disabling loss'.

MEP (member of the European Parliament) Alex Agius-Saliba (Malta) beklemtoonde dat gehoorscreening er kan voor zorgen dat gehoorverlies sneller wordt ontdekt én dus ook kan worden opgevangen door gehooroplossingen aan te bieden. Gehoorverlies is immers niet een losstaand “verlies”, het heeft ongelooflijk veel invloed op tal van andere gezondheidsrisico’s. Onbehandeld gehoorverlies geeft 52% hoger risico op dementie, 41% op depressie en 30% op vallen wanneer je vergelijkt met mensen zonder gehoorverlies.

Het screenen op gehoorverlies én het aanbieden van betaalbare oplossingen zal in Europa dus ongetwijfeld leiden tot een vermindering van een groot aantal medische kosten die aan gehoorverlies gerelateerd zijn. Elke euro nù uitgegeven aan gehoorscreening zorgt voor een winst van € 10,00 later.

Tijdig screenen van de beroepsbevolking én toegang tot de juiste hulpmiddelen zal ongetwijfeld ook leiden tot minder uitval op de arbeidsmarkt en ook hier op termijn besparend werken.

Vermits Europa de “oudste” bevolking heeft van alle continenten én men voorziet dat tegen 2050 tussen de 25 en 30% van de volwassen bevolking op één of andere manier gehoorverlies zal hebben is het dringend nodig om van een grote Europese screening, het aanbieden van betaalbare gehooroplossingen én een degelijke begeleiding en opvolging van slechthorenden een prioriteit te maken.

Dit standpunt werd ook gedeeld en bevestigd door de andere sprekers op dit event.

(MEP Radka Maxova, Czechia; Gonçalo Lobo Xavier, European Economic and Social Committee; Stefan Schreck, Advisor for Stakeholders European Commission)

Na een afsluitend deel met vragen en antwoorden, werden we uitgenodigd op een VR Experience: met een VR bril het gevoel van “slechthorendheid” in gezelschap ervaren…. En heel raar… als slechthorende mét BAHA’s kon Gina andere vormen van gehoorverlies aan den lijve ondervinden.

Met een informele en heel inspirerende babbel en een receptie werd dit event afgesloten.

Als “Europa” nu maar in actie schiet!

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info