Een goede spraakverstaanbaarheid met hoorapparaten kan soms nadelig zijn door de ruimte waar men zich in bevindt en het aantal personen die aan het praten zijn. Om de verstaanbaarheid van het directe signaal zonder omgevingslawaai naar het hoorapparaat over te brengen zijn er verschillende systemen op de markt. Ringleiding, FM en bluetooth. Deze systemen hebben elk een eigen manier van overdracht en worden tegenwoordig vaak gecombineerd. Bepaalde merken van hoorapparaten voorzien een eigen protocol om hun overdracht uit te voeren. Bij deze uitvoeringen kunnen bluetooth, FM en ringleiding gecombineerd voorkomen waardoor verwarring kan ontstaan.

De bestaande systemen zijn niet enkel ontwikkeld om spraakverstaanbaarheid in dialoog te verbeteren maar ook om deel te kunnen nemen aan het sociale leven. In theaterzalen, cinema’s, loketten, … worden deze systemen voorzien. Deze zijn niet overal beschikbaar, maar als deze er zijn, zouden ze moeten aangeduid zijn met een logo.

Voor thuisgebruik kunnen deze systemen ook voorzien worden. Om naar TV te kijken zonder dat de buren moeten meeluisteren, voor radio, telefoongesprekken, …

Het doel van deze tekst is om de verschillende systemen te verduidelijken.

Magnetische inductie of ringleiding

Principe

Het principe van magnetische inductie is gebaseerd op het creëren van een magnetisch veld. In dit magnetisch veld zweeft als het ware het audiosignaal. Als een persoon met hoorapparaat beschikt over de T-stand, dan kan deze persoon het zwevende signaal oppikken door in het magnetisch veld te gaan staan. Op deze manier verkrijgt de slechthorende persoon rechtstreeks het signaal zonder omgevingslawaai.

Ringleiding fm bleutooth 1

Compacte ringleiding voor loketten

Bij een loket kan een kleine ringleiding voorzien worden. De persoon achter de balie praat in een microfoon en de persoon aan de andere kant van de balie ontvangt dit signaal door middel van het magnetisch veld. De persoon hoeft enkel het hoorapparaat op de T-stand te plaatsen. Zo kan de conversatie iets vlotter verlopen.

Vaste ringleiding in zalen

Deze opstelling bestaat uit een ringleidingversterker en ringleidinglus. Aan de versterker wordt het audiosignaal aangesloten. Dit signaal sturen we door de ringleidinglus. In de lus wordt het magnetisch veld opgewekt. De persoon met een hoorapparaat kan nu gebruik maken van de

T-stand. Door de kleine ingebouwde spoel in het hoorapparaat kan deze het signaal van het magnetisch veld oppikken. Op deze manier verkrijgt de slechthorende persoon een direct signaal zonder omgevingslawaai.

Ringleiding fm bleutooth 3

Ringleiding voor thuis

Voor thuisgebruik zijn er meerdere mogelijkheden en ontstaan de combinaties van systemen.

Stel dat we een ringleiding willen voorzien om naar TV te kijken, kan dit met een kleine ringleidingversterker en een lus. Het nadeel is dat er een fysieke kabel moet worden geplaatst (zie afbeelding vaste ringleiding in zalen).

Er zijn ook draadloze systemen en werken met combinaties van overdracht. De overdracht tussen zender en ontvanger gebeurt met FM. Op de zender wordt het audiosignaal aangesloten. De zender verstuurt dit signaal met FM naar de ontvanger. Het signaal bij de ontvanger wordt dan omgezet zodat het bruikbaar is in de ringleidinglus rond de nek.

FM


Principe

Het systeem werkt op basis van radiogolven. Zo is het mogelijk om draadloos een audiosignaal te versturen. Hierbij is het ook de bedoeling om een direct signaal naar het hoorapparaat te verkrijgen zodat galm en dergelijke worden vermeden wat ten goede komt aan de spraakverstaanbaarheid.

Ringleiding fm bleutooth 4

Microfoon en ontvanger (rechtstreeks op het hoorapparaat)

De microfoon staat rechtstreeks in verbinding met een FM-ontvanger. De FM-ontvanger wordt rechtstreeks met het hoorapparaat verbonden. Bij sommige merken kan dit rechtstreeks, bij andere is er een koppelstuk (audioshoe) voor nodig.

Ringleiding fm bleutooth 5

Microfoon, nekhanger met FM-ontvanger + ringleidinglus

De microfoon staat in verbinding met de FM-nekhanger. Het ontvangen signaal bij de nekhanger wordt omgezet naar een magnetisch veld dat door de hoorapparaten wordt opgenomen door die op de T-stand te plaatsen.

Ringleiding fm bleutooth 6

Bluetooth


Het bluetooth systeem wordt vooral gebruikt als signaal overdracht tussen smartphone/gsm/pc/… en het hulpmiddel. De koppeling smartphone naar hulpmiddel is een bluetooth overdracht, de koppeling hulpmiddel naar hoorapparaat is een protocol dat merk gebonden is. Bovenstaand apparaat omvat zowat alle technieken in 1 apparaat.

Ringleiding fm bleutooth 7

Bluetooth ontvangers met ringleiding lus rond de nek

De connectie tussen smartphone/gsm en bluetooth nekontvanger is met bluetooth. De overdracht van nekontvanger naar hoorapparaat gebeurt door middel van een magnetisch veld. De hoorapparaten moeten wel beschikken over de T-stand.

Directe verbinding van Smartphone naar hoorapparaat

Rechtstreekse verbinding tussen Smartphone en hoortoestel zonder hulpmiddel. De hoorapparaten worden afgeregeld door middel van een app via de smartphone. Zo is het mogelijk om discreet de hoorapparaten bij te stellen naargelang de situatie. Dit is het meest vernieuwende systeem.

Tekst: Stefaan Verhaeghe, Veranneman SPRL

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info