Momenteel kunnen we de toepassing van individuele FM apparatuur beschouwen als het hulpmiddel dat de meeste faciliteiten biedt aan de gebruiker ervan.

Het werkingsprincipe is vrij eenvoudig.

 • De spraakinformatie moet zo dicht mogelijk bij de bron worden opgevangen zodat er zo min mogelijk energie van de bron verloren gaat en er zo weinig mogelijk stoorgeluid wordt opgevangen.
 • De informatie moet rechtstreeks bij de luisteraar worden gebracht, zodat er geen invloed uit de omgeving kan inwerken op dit signaal (geen omgevingslawaai of vervorming door de ruimte).

In praktijk zal dit betekenen dat de informatie van de bron via een radiozender zal worden doorgestuurd naar de luisteraar die een radio ontvanger zal dragen.

Image

Dergelijke zender kan rond de hals van de spreker gedragen worden. Hij moet op vuistafstand onder de kin worden gedragen.
Wanneer dit niet praktisch is ( bv. bij turnlessen – yoga – danslessen waarbij de spreker bewegingsvrijheid moet hebben en de microfoon rond de hals zou kunnen slingeren ) kan de microfoon ergens anders bevestigd worden en kan er een madonna microfoontje gedragen worden dat verbonden wordt met de zender.

Er bestaan variaties in de ontvangers. Bij de meeste kan men de opvangbreedte van de microfoon instellen van rondom gevoelig tot heel smal. Er bestaat ook een versie met een Blue Tooth ingang zodat men bv. verbinding kan maken met TV, GSM of GPS wanneer die toestellen over een BT uitgang beschikken. Belt men via deze zender met BT verbinding dan moet de gehoorgestoorde zelf de zender dragen. Gaat het oproepsignaal over of wil de drager van het toestel bellen dan moet er een knop worden ingedrukt. Het telefoontoestel moet niet worden bediend, men spreekt via de microfoon van de zender en men luistert via de hoortoestellen… jawel wanneer er twee gedragen worden komt het telefoonsignaal in beide toestellen toe.

De standaardzenders kunnen met een snoertje verbonden worden met geluidsbronnen zoals radio, TV, geluidsinstallatie, computer, mp3speler, iPod, audiogidsen, geluidsregistraties zoals dictafoon enz., telefoontoestellen die een jack uitgang hebben van 2.5 mm door de telefoonfabrikant doorgaans bedoeld om een koptelefoontje aan te sluiten…

Image

Voor toepassingen bij vergaderingen is er een doorgeefmicrofoon:

Als ontvangers zijn er een aantal mogelijkheden afhankelijk van het type hoortoestel of CI dat gedragen wordt.

Image

Mini ontvanger

Dit mini ontvangertje wordt aangesloten op een hoortoestel met een verbindingsschoentje, dat specifiek is voor het hoortoestel. Op deze wijze wordt de informatie die van de zender komt onmiddellijk in het hoortoestel hoorbaar gemaakt.

De sterktecontrole van het signaal gebeurt door het hoortoestel.

Image

Phonak

Voor de Phonak toestellen zijn er ontvangertjes ontwikkeld die specifiek bij een model passen. De ontvanger zit dan geïntegreerd in het toestel. De esthetica is ontegensprekelijk het grote voordeel. Het nadeel is dat de toestellen samen vervangen/ hersteld / verloren worden…

De informatie kan ook in het hoortoestel/CI worden binnengebracht via een inductieoverdracht. Een inductieontvanger wordt dan door de gehoorgestoorde om de hals gedragen ( mogelijks onder de kleding ). Het hoortoestel wordt dan op de T of MT stand geplaatst. Het toestel heeft een sterkteregelaar. Hoe sterk de verhouding is tussen het signaal van het FM systeem en het signaal van de microfoon van de hoortoestellen/CI moet afgesteld worden bij de programmering van het individuele toestel. Het zal doorgaans door de drager van het toestel in afspraak met de audiolo(o)g(e) worden ingesteld.

Het toestel kan ook zonder hoortoestellen worden gebruikt. Er moet dan een mini koptelefoontje aangesloten worden.

Image

Beperkt hoorverlies

Er zijn ook ontvangertjes voor mensen met een beperkt gehoorverlies die nog geen hoortoestel dragen. De ontvangertjes zien er dan uit als moderne mini hoortoestelletjes.

Image

Voordelen

Toepassen van een FM overdrachtsystemen kent verschillende voordelen:

 • niet lokaal gebonden
 • individueel
 • één zender kan vele ontvangers aansturen
 • zendafstand tot 30 meter
 • uitschakeling van nagalm van het lokaal
 • het spraaksignaal zal in regel 15 dB luider zijn als het omgevingsgeluid
 • zendingen zijn niet lokaalgebonden, de muren houden de zending niet tegen (dit kan een voordeel maar ook een nadeel zijn).

FM systemen kennen veel gebruikstoepassingen:

 • Volgen van lezingen, lessen.
 • Spraakverstaan met de partner in rumoerige omstandigheden zoals in de auto, tram, trein..
 • Bij het fietsen, wandelen,
 • Bij aansluiting op andere geluidsbronnen zoals voorgaand besproken

Er zijn op de Belgische markt producten van diverse fabrikanten te verkrijgen. Het is niet de bedoeling al deze afzonderlijk te bespreken. De belangrijkste zijn Phonak, Phonic Ear en Sennheiser.

Tekst: Herman Ketels, audioloog

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info