Vier onderzoekers van de KU Leuven dokteren momenteel uit hoe je op een makkelijkere manier kan ontdekken hoe goed een kind hoort. Onder de naam ‘Corgee’ willen ze zo vroegtijdig gehoorverlies vaststellen. Kinderen kunnen vaak namelijk niet aangeven of ze goed of slecht horen.

Emil Geerts onderging een nieuw soort gehoortest waarbij zijn hersenactiviteit elektrisch gemeten werd met behulp van een elektro-encefalogram (EEG). Hij kreeg daarvoor een gekke muts opgezet met heel veel draadjes.

Het filmpje dat hij tijdens de test te zien kreeg, werd aangeleverd door de jeugdfilmorganisatie JEF. “Het filmpje wordt gebruikt om het visueel interessant te houden voor kinderen. Als we enkel met geluid gaan werken, zullen ze veel sneller de interesse verliezen”, aldus burgerlijk ingenieur Ben Somers die betrokken is bij het project. “We hebben al enkele leuke animatiefilms van jeugdfilm mogen licenciëren voor onderzoeksdoeleinden”, voegt hij daar nog aan toe.

Kijk hier hoe die test in z'n werk ging:

https://video.wixstatic.com/video/4e4742_e2efc5adbafe4c87a46dd5c639e80af6/1080p/mp4/file.mp4

Audiologen, ingenieurs en … kinderen

Uiteraard gebeurt zo’n onderzoek niet alleen. Voor dit specifieke project werken twee burgerlijk ingenieurs en twee audiologen van de KU Leuven samen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Audiologen Tilde Van Hirtum en Eline Verschueren houden zich bezig met het lezen van de EEG’s en verwerken die informatie later. Burgerlijk ingenieur Benjamin Dieudonné staat samen met Ben Somers eerder in voor de technische kant. Zij werken aan de software om de nieuwe gehoortest snel en gebruiksvriendelijk te kunnen uitvoeren.

Het project werd in 2014 opgestart door professor Tom Francart die het project nog steeds begeleidt. “Het basisonderzoek in ons lab is in 2014 begonnen met een grote Europese onderzoeksbeurs. Sinds 2020 zijn we dan begonnen om de technologie op de markt te brengen”, aldus Somers.

Corgee

Somers verzorgt naast de technische ook de zakelijke kant. Het doel is namelijk om de test commercieel uit te werken en te verdelen onder grote audiocentra en ziekenhuizen. “Onze hoofdmotivatie is dat we ervan overtuigd zijn dat we audiologische zorg voor kinderen kunnen verbeteren. Daarom willen we ons systeem op de markt brengen”, aldus Somers.

“Onze voorlopige werknaam voor het project is ‘Corgee’, geïnspireerd door het hondenras Corgi. Omdat we zoveel mogelijk de focus leggen op kinderen, wilden we het zo kindvriendelijk mogelijk houden. We kozen

daarom ook om het logo van een hondje op de muts te zetten waarmee de kinderen getest worden. En de schrijfwijze komt uiteraard door de EEG die we gebruiken als meetsysteem”, licht Somers toe.

Kom meer te weten over het corgee project op de website: http://www.corgee.be

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info