120025517 2126802894130819 1601146471824661016 n COLLAGE

Op dinsdag 22 september mochten we eindelijk weer deelnemen aan een “fysieke” bijeenkomst van AHOSA vzw.

De manier waarop we “Corona-proof” onthaald werden, getuigt van een perfect uitgevoerde voorbereiding. Afstand, mondmaskers -mét venster-, ontsmettingsgel, looprichting, ieder zijn eigen flesje water (én de opdracht het “leeggoed” mee naar huis te nemen voor de eigen PMD), afstand tussen de stoelen, zo weinig mogelijk rondlopen, …. Op het einde van de avond: rij per rij naar buiten en ook daar de anderhalve meter afstand bewaren…. Er was écht aan alles gedacht. Pluim voor dit initiatief… Zo mogen er nog vele volgen.

Onderwerp van de avond was voor veel slechthorende en dove mensen een grote trigger: “ DE NIEUWSTE MEDISCHE ONTWIKKELINGEN OP VLAK VAN (VERWORVEN) GEHOORVERLIES:WAT WETEN WE VANDAAG EN WAT BRENGT DE TOEKOMST.”….. En dan begint iedereen te hopen, dromen, wensen dat er misschien tóch nog een wondermiddel in de maak is voor de eigen beperking….

Spreker van dienst was zeker niet de minste: Professor Ingeborg Dhooge van de dienst Neus-Keel-Oorheelkunde aan het Universitair ziekenhuis Gent.

Naast een gedreven wetenschapper is Professor Dhooge een charismatische persoonlijkheid die de kunst beheerst om de ook iets ingewikkelder onderwerpen eenvoudig te verwoorden.

Zo begon zij haar betoog met heel wat cijfers en resultaten van onderzoeken…. Kort door de bocht: 1 op 10 mensen heeft een auditieve beperking, bij oudere mensen zelfs tot 1 op 3….

Daarna begon ze de meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies te duiden: 3 grote “blokken”: “erfelijkheid”, “ouderdom” en “omgevingslawaai”, en 1 klein blokje: “ziekte van Ménière, otosclerose en infectieuze, toxische en traumatische oorzaken”…

Omwille van het verschil in oorzaak is ook de behandeling van deze verschillende vormen van gehoorverlies anders.

Betere inzichten in de ontstaansmechanismen van gehoorverlies hebben geleid naar betere behandelingen. Zo zijn er op gebied van onderzoek en diagnosestelling nieuwe technieken zoals bvb. de Cone-beam CT scan , ultrasound scan en gebruik van tomografie. Wordt er met succes zeer veel genetisch onderzoek gedaan naar erfelijk bepaalde factoren wat resulteert in gentherapie. Biologicals (medicatie uit lichaamseigen eiwitten, vaak rechtstreeks in het oor ingebracht) is het nieuwe toverwoord!

Wat betreft oorchirurgie: er zijn duidelijk enkele nieuwere trends die in andere medische domeinen opgang maken die hoe langer hoe meer hun intrede doen in het NK en vooral O verhaal. Automatisatie en artificiële intelligentie zullen chirurgen hier spectaculaire stappen voorwaarts laten zetten.

Hoortoestellen allerhande zullen meer en meer een “consumerdevice” worden: connectie met tal van hulpmiddelen, apps, alarm, fun, medische info, … je kan het zo gek niet bedenken of het wordt “connecteerbaar”.

Zo worden wij misschien nog wel de prototypes van “bionic”….

Verslag: Gina Welleman


Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info