Informatie
Wat kan er aan gedaan worden?
  • Artsen en specialisten kunnen een bijdrage leveren door de aandoening eerder te herkennen en te erkennen als een diep in het leven ingrijpende afwijking.

  • Voor mensen met hyperacusis is de verleiding groot om oordoppen te dragen om alle ongewenste geluiden buiten te houden. Hierdoor wordt echter het gehoorsysteem nóg gevoeliger voor geluid! Daarom moet men juist geluidsverrijking inschakelen: dit wil zeggen dat men stille ruimtes “verrijkt” met zachte achtergrondgeluiden waardoor de “échte” geluiden als minder oncomfortabel zullen worden ervaren.

  • Wie lijdt aan hyperacusis gecombineerd met gehoorverlies heeft nood aan een hoortoestel. Men zoekt hierbij het hoortoestel dat het meest geschikt is voor het probleem. Een specifieke aanpasstrategie, misschien voorafgegaan door desensitisatie is noodzakelijk.

  • Contacten met lotgenoten, inzicht in de aandoening en aangepaste leefomstandigheden kunnen het leed helpen verzachten, waarbij vooral begrip van huisgenoten, familie, vrienden en kennissen, onontbeerlijk is, evenals de juiste instelling van degene die te maken heeft met hyperacusis.

  • Wanneer de overgevoeligheid voor geluid samengaat met misofonie (afkeer van bepaalde geluiden) of fonofobie (angst voor geluid in het algemeen) leer je via gedragstherapie opnieuw aangepast en positief reageren op geluiden.

 
  

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas