3/10/2017
Toegankelijkheidsoverleg VRT

Op 3 oktober was ik in naam van AHOSA aanwezig op het jaarlijks toegankelijkheidsoverleg van de VRT.

De stand van zaken rond ondertiteling T888, VGT, audiodescriptie en digitale toegankelijkheid van hun websites en apps werden voorgesteld en besproken. De VRT doet inspanningen om de toegankelijk voor dove en slechthorende mensen te optimaliseren. De BHO is duidelijk, 95% ondertiteling bij alle Nederlandstalige programma's op VRT. Tegen 2020 mogelijks 100% behalen. Voor nieuws en duidingsprogramma's is de ondertiteling reeds 100%. Het rapport: prima resultaat.

Na elke presentatie was er vragenronde per onderwerp.

Als ervaringsdeskundige wil ik graag uitdrukkelijk het O.T- team bedanken voor de inzet. Voor ons is dat echt een extra beleving waar we erg tevreden over zijn. Vele slechthorenden zijn dan ook trouwe VRT-kijkers omdat ze kunnen rekenen op de kwalitatieve O.T. Dit gezegd zijnde, wil ik ook nog opmerken dat het mondbeeld ( om te kunnen liplezen ) bij sommige journalisten onduidelijk is, of dat ze te snel praten. Als slechthorende is dat storend, omdat je door geluid en liplezen bijeen te passen het best kan volgen. Misschien een tip voor de toekomst?

Ik wil de mensen van de VRT bedanken voor hun inzet van deze geslaagde avond.

Patrick Selis© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas