5/1/2017
Nieuwe ringleiding NTGent

Vanaf januari 2017 neemt NTGent een nieuwe ringleiding in gebruik, een zogenaamde FM-ringleiding. Meer dan vijf jaar geleden werd een vaste (inductie)ringleiding geïnstalleerd in de Schouwburg, waarvan gebruikers van een hoorapparaat met T-stand kosteloos gebruik konden maken. Het geluid van op scène werd via deze ringleiding versterkt binnengebracht in het hoorapparaat. Door technologische en andere evoluties bleek deze ringleiding de laatste jaren echter ontoereikend om slechthorenden nog op een kwaliteitsvolle manier een theatervoorstelling te laten bijwonen. Waar het enthousiasme van gebruikers oorspronkelijk erg groot was, bleek dat deze ringleiding ondertussen een punt van frustratie werd.
Met de nieuwe ringleiding wil NTGent het ongemak dat slechthorenden met een hoorapparaat ondervinden in het theater (omgevingslawaai wordt mee versterkt door een gewoon hoorapparaat) opnieuw proberen weg te werken door een technische ingreep (een ringleiding via FM-systeem) om hen een zo optimaal mogelijke theateravond te bezorgen. Grote voordelen van een FM-ringleiding tegenover een vaste inductielus zijn enerzijds een groter bereik (gebruikers worden niet meer ‘verplicht’ om plaats te nemen op bepaalde plaatsen op de parterre en hebben bijgevolg volledige keuzevrijheid in het bepalen van de zitplaats waarvoor zij een ticket kopen). Anderzijds kan NTGent meer mensen bedienen: mensen die over een hoorapparaat beschikken kunnen gebruik maken van een individuele neklus die aangesloten wordt op een FM-ontvanger, en mensen die slechthorend zijn maar niet over een hoorapparaat beschikken, kunnen op deze FM-ontvanger een gewone hoofdtelefoon aansluiten. Daarnaast is er minder tot geen interferentie met theatertechnische installaties aangezien geen gebruik meer wordt gemaakt van magnetische velden zoals bij een vaste (inductie)ringleiding, maar wel van FM-frequenties waar deze apparatuur minder tot niet gevoelig aan is.
Tijdens de verbouwingen in de Schouwburg zal de nieuwe ringleiding geïnstalleerd worden in NTGent Minnemeers. Na de verbouwingen verhuist de ringleiding opnieuw naar de Schouwburg.

Ben je slechthorend (en beschik je al dan niet over een hoorapparaat met T-stand) en wens je gebruik te maken van de FM-ringleiding tijdens één van de voorstellingen? Vermeld dit dan zeker bij de reservatie van je tickets, zodat er een FM-ontvanger met individuele neklus of hoofdtelefoon voor je kan voorbehouden worden! Heb je nog vragen of wens je bijkomende informatie, dan kan je contact opnemen met Saartje Cauwenbergh, via saartje.cauwenbergh@ntgent.be of 09 269 35 30.
Deze FM-ringleiding werd aangekocht met de steun van Cera.
Indien je graag op voorhand al eens wil testen of je je hoorapparaat met T-stand kan aansluiten op de nieuwe ringleiding, neem dan contact met Saartje via saartje.cauwenbergh@ntgent.be. Vergeet ook niet dat een T-stand geïnstalleerd moet worden vooraleer je deze kan gebruiken, hiervoor kan je terecht bij de leverancier van je hoorapparaat. Indien je na het bijwonen van een voorstelling toch nog opmerkte dat de ringleiding niet naar behoren functioneerde, geef dan een seintje via saartje.cauwenbergh@ntgent.be© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas