6/2/2016
Ondertiteling Vlaamse films in bioscopen

Op zaterdagochtend 6 februari krijgt Achter de wolken, het speelfilmdebuut van Cecilia Verheyden, een wel zeer speciale première. Die dag wordt de film met Nederlandstalige audiodescriptie én ondertiteling voorgesteld. Audiodescriptie maakt films toegankelijk voor blinden en slechtzienden, terwijl ondertiteling hetzelfde verwezenlijkt ten behoeve van doven en slechthorenden. Met het initiatief geeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vorm aan zijn nieuwe beleid rond film en toegankelijkheid voor mensen met visuele of auditieve beperkingen.

Vlaamse speelfilms die majoritair ondersteund worden door het VAF/Filmfonds moeten vanaf april 2016 voorzien zijn van audiodescriptie en van een in het Nederlands ondertitelde DCP [het Digital Cinema Package-formaat bedoeld voor (bioscoop)projectie]. Per film voorziet het VAF hiervoor een financiële tegemoetkoming van €5.000.

Een delegatie van Ahosa vzw was aanwezig op deze première, de ervaringen van Jacques Keppens kan je lezen in een interview in onze volgende Nieuwsbrief.

Ahosa vzw via ijvert via OPDOSS vzw  al jaren voor meer ondertiteling van de Vlaamse films in bioscopen. Wij zijn dan ook heel blij met het initiatief van VAF.© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas