19/03/2019
Bezoek aan het nieuwe gerechtsgebouw te Gent

Op een zonnige voorjaarsdag zijn we met een groep van 42 mensen een kijkje gaan nemen in het nieuwe gerechtsgebouw van Gent.

We werden in 2 groepen opgesplitst. We startten in de kelder aan de deuren van de balie van de advocaten en de pro-Deo advocaten. Er was een lijst met de namen de advocaten en hun specialiteit. We kregen uitleg over hoe het vroeger was in de tijd van de Middeleeuwen tot nu. We weten nu dat wij dank zij de wet van Salduz allemaal recht hebben op een advocaat zowel voorafgaand aan een verhoor als tijdens het verhoor.

Daarna zijn we naar de zittingszaal van de politierechtbank gegaan. Daar kregen we de nodige uitleg over de verschillende machten en over hoe het Belgisch rechtssysteem werkt. Dat was op de 3de verdieping, ondertussen konden wij dus genieten van een mooi panorama van Gent. Alle voormiddagen zijn er zittingen waar iedereen vrije toegang heeft, het is dus met open deuren! Enkel als het over kinderen gaat (incest, verkrachting, pedofilie) is het met gesloten deuren en gaan ook de gordijnen dicht. Er is een afzonderlijke dienstgang voor de rechters en advocaten zodat ze geen contact hebben met de beschuldigden.

Daarna zijn we een kijkje gaan nemen in de assisenzaal daar ging de uitleg over assisenzaken en hoe de jury gekozen wordt. Er waren twee glazen kasten waar ze de bewijsstukken inleggen tijdens het proces. In de garage is er ook een ruimte voorzien om de voertuigen die betrokken zijn bij een misdaad te plaatsen. In de kelder zijn er cellen voorzien voor de verdachten waar ze dienen te wachten op hun proces. Ze komen zonder handboeien binnen in de zaal omdat ze dan nog vrij zijn, pas na het proces, als ze veroordeeld zijn, worden de handboeien terug aangedaan.

De gids was zeer duidelijk te verstaan, want de akoestiek is goed omdat de zalen zo zijn opgebouwd dat er zelfs geen micro's aan te  pas komen.

De architect heeft het ook zo opgebouwd dat er grote vensters zijn waar het publiek binnen mag en kleine vensters waar de advocaten zitten.

Het was een leerrijke namiddag die te vlug voorbij was.

Dank aan Monica en Robert en aan Pasar om ons een mooie namiddag te bezorgen.

Johan Van Acker

Agenda

Facebook

Folders/brochures
  Ahosa vzw
Folder_Ahosa_vzw_algemeen.pdf

  Altijd propere oorstukjes
20181001_Altijd_propere_oorstukjes.pdf

  Batterijen voor hoortoestellen
20181001_Batterijen.pdf

  Communicatietips
20181002_Communicatietips.pdf

  DeeBees: Hoe luid is luid
Deebees.pdf

  Tips voor jou en je gesprekspartner
20181001_Tips_voor_goed_en_slecht.pdf

  Slechthorende en dove personen op de arbeidsmarkt
Doof_of_Slechthorend_(Weer)_aan_het_werk.pdf

  Een eigenZINNIGE kijk op hoortoestellen
20181001_Hoortoestellen.pdf

  Hyperacusis
20181001_Hyperacusis.pdf

  Slechthorend? Doof?
20181001_slechthorend_doof.pdf

  Ringleiding, leidraad voor gebruikers
20181001_ringleiding_gebruikers.pdf

  Ringleiding, leidraad voor organisatoren
20181001_ringleiding_organisatoren.pdf

  Wablief!?
Wablief.pdf

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas