6/11/2018
Verslag bezoek ‘De Krook’ op 6 november 2018

Op 6 november konden we in samenwerking met Pasar Lovendegem een bezoek brengen aan ‘De Krook’.

Onze gids, Dhr De Bruycker, nam ons eerst mee om kort de geschiedenis van de buurt te schetsen.
De gids had een zeer goed mondbeeld en articuleerde erg goed. De horende aanwezigen gunden de slechthorenden een plaatsje dicht bij de gids.

We onthouden de bouw van het Zuidstation om de bourgeoisie naar Gent te lokken, maar de uitgang van dat station was zo gericht dat de treinreizigers bij het uitstappen via Sint Anna naar het centrum geleid werden, weg van de plaats waar de leerlooiers hun vuile ambacht beoefenden.
Nochtans was daar de buurt van het volkse vermaak rond de Kuiperskaai waar feestzaal Coliseum gevestigd was, de Minard, het Wintercircus.

De herwaardering van de buurt begon jaren geleden met de bouw van het winkelcentrum aan de Zuid. Daarin zijn de metalen gebinten van de vroegere feestzaal Coliseum verwerkt.

De naam ‘De Krook’ verwijst naar het Gentse woord ‘kruuk’: de bocht die de Schelde daar maakt.
Voor de aanvang van de bouw van ‘De Krook’ werd de site door archeologen onderzocht, restanten van de leerlooierij werden bloot gelegd.
Te vermelden waard is zeker dat alle vervoer dat met de afbraak en de bouw te maken had gebeurde via het water.
Het gebouw werd opgetrokken rond een brede centrale trap die voor de helft gebruikt wordt als zitplaats.

Bij het idee van een nieuwe bibliotheek was het de bedoeling om meer jonge mensen naar de bib te krijgen. Bij het binnenkomen van het imposante gebouw zien we dat men daar best in geslaagd is.
Op elke verdieping lopen er bezoekers rond en op het stille ‘studieverdiep’ zijn alle plaatsen ingenomen door jongeren die lezen, studeren, opzoeken.
Mits voorlegging van een identiteitskaart kan iedereen, ook niet-Gentenaars, een lidkaart voor de bib krijgen.

De bovenste verdieping is voorbehouden voor de universiteit van Gent en andere studiebedrijven.

Om echt een idee te hebben van de bedrijvigheid daar is het best zelf eens een bezoekje te brengen: echt de moeite waard!© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas