29/9/2018
Verslag lezing Paula Hijne

Op zaterdag 29 september 2018 gaf Paula Hijne voor de vierde maal een lezing voor de vereniging van Ménière Patiënten. Zij is auteur van het boek “Ménière in Balans - Kom in actie”.

Paula Hijne is zelf Ménière-patiënte. Ze kwam na de diagnose zelf in actie en brengt op zeer deskundige wijze haar verhaal over aan lotgenoten, hun partners en iedereen die Ménière beter wil begrijpen.

Regina Bijl, HoorCoach, zat voor AHOSA vzw in de nokvolle zaal in Berchem (Antwerpen).

Onder de indruk

Hoorcoach
Mijn eerste kennismaking met Paula was enige jaren geleden op een studiedag voor HoorCoaches in Nederland. Bevlogen en kundig gaf Paula ons een kijkje in de wereld van de ziekte van Ménière.
Drie symptomen kenmerken de ziekte: draaiduizeligheid, tinnitus(oorsuizen) en gehoorverlies.
In combinatie met evenwichtproblemen hebben de aanvallen van Ménière grote invloed op het dagelijks functioneren. Je zal het ‘maar’ hebben dacht ik, terwijl ik naar Paula keek en luisterde.

Met haar verhaal overtuigt Paula dat het wél kán: ‘goed’ leven met en ondanks de ziekte van Ménière. Precies dat maakt haar zo’n krachtige hoorprofessional! Als expert begeleidt zij mensen die met hun ziekte beter willen functioneren. (www.vianovuscoaching.nl)

Boek
Paula schrijft haar hele leven al. Deze zomer las ik haar boek “Ménière in Balans” dat zij schreef met KNO-artsen Prof.Dr. van Benthem (LUMC) en Dr. Bruintjes (Duizeligheidscentrum Apeldoorn).
Daarin vertellen ook andere ervaringsdeskundigen hun verhaal. Het boek geeft heel helder weer welke (medische) informatie en psychische aspecten bij Ménière een rol kunnen spelen. Vanuit verschillende perspectieven worden inzichten gedeeld. Dit nodigt uit om zelf in actie te komen, geeft houvast voor jouw eigen weg naar acceptatie en verandering. Vergelijkbaar met een reisgids.

Als Ménière in jouw leven het roer in één keer heeft omgegooid, dan vind je in Paula’s boek steun. Zacht én krachtig: neem het roer (weer) in handen, geef zelf je nieuwe richting aan. Stap voor stap.
Lukt dat even niet, laat je dan meevoeren met de stroom.

Lezing
“De zee in mijn hoofd” is voor Paula én voor de aanwezigen een prettige metafoor om uit te leggen en te kunnen begrijpen hoe de diagnose Ménière ingrijpt in het leven van de patiënt en haar/zijn naasten. Door Ménière maakte zijzelf een loopbaanswitch van leerkracht basisonderwijs (en nog zoveel meer) naar professioneel hoorcoach/counselor. En dat merk je aan alles. De lezing is bundeling van al haar kennis, kunde en ervaring. Je krijgt praktische tips en dat zorgt voor een heerlijke zaterdagmiddag. Met de afwisselende presentatie weet Paula ons van de eerste tot de laatste minuut te boeien, te motiveren om keuzes te maken, te gaan onderzoeken hoe we (steeds weer) nieuw evenwicht kunnen vinden. Hoe we leren luisteren naar onszelf en naar elkaar.

Voor Ménière patiënten die lotgenotencontact zoeken is er een gespreksgroep in Gent. (www.meniere.be).

Agenda

Facebook

Folders/brochures
  Ahosa vzw
Folder_Ahosa_vzw_algemeen.pdf

  Altijd propere oorstukjes
20181001_Altijd_propere_oorstukjes.pdf

  Batterijen voor hoortoestellen
20181001_Batterijen.pdf

  Communicatietips
20181002_Communicatietips.pdf

  DeeBees: Hoe luid is luid
Deebees.pdf

  Tips voor jou en je gesprekspartner
20181001_Tips_voor_goed_en_slecht.pdf

  Slechthorende en dove personen op de arbeidsmarkt
Doof_of_Slechthorend_(Weer)_aan_het_werk.pdf

  Een eigenZINNIGE kijk op hoortoestellen
20181001_Hoortoestellen.pdf

  Hyperacusis
20181001_Hyperacusis.pdf

  Slechthorend? Doof?
20181001_slechthorend_doof.pdf

  Ringleiding, leidraad voor gebruikers
20181001_ringleiding_gebruikers.pdf

  Ringleiding, leidraad voor organisatoren
20181001_ringleiding_organisatoren.pdf

  Wablief!?
Wablief.pdf

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas